Terugblik Cambodja

Inmiddels zijn we alweer een paar dagen in het geweldige Maleisië. Tijd om terug te blikken naar het land waar we hiervoor waren: Cambodja. In totaal hebben we bijna drie weken rondgereisd in dit fijne, relatief kleine land.

Veel mensen doen Cambodja in combinatie met één van de buurlanden, Thailand, Laos of Vietnam. Vaak hoor je dan dat men één week de tijd neemt: zo zien ze Angkor Wat (waar ze voor komen), de hoofdstad Phnom Penh (voor de Killing Fields) en misschien als er nog tijd is een plaats aan de kust of een eiland. Heel erg zonde, als je het mij vraagt! Want Cambodja is zoveel meer dan dat.

Verrassend

De plaatsjes die wij het leukst vonden, waren juist de kleinere stadjes waar je vooral komt voor de fijne sfeer en de mooie omgeving. Kampot is zo’n plekje, heerlijk! Kleinschalig, nog niet overspoeld door toeristen en de bergachtige omgeving en het platteland rond het dorpje is geweldig. Daarnaast heeft de prachtige zonsondergang vanaf de rivier ook indruk gemaakt.

dsc02224  dsc02386

Indrukwekkend

Het meest indrukwekkende van het land, was juist helemaal niet leuk: de heftige geschiedenis. We begonnen in de hoofdstad Phnom Penh en daar word je in de S-21 gevangenis en de Killing Fields meteen met je neus op de gruwelijke feiten gedrukt. Dat loopt vervolgens als een soort rode draad door het hele land heen: in het Bokor National Park bij Kampot zie je de oude, vervallen gebouwen, verlaten omdat de Rode Khmer er kwam, in Battambang bezoek je de Killing Cave, waar mensen in gegooid werden om ze te doden en zelfs in Angkor Wat zie je de onthoofde beelden, afgehakt door de Rode Khmer omdat religie verboden werd zodat mensen aan niets anders loyaal zouden zijn. Je vraagt je af hoe Cambodja vandaag de dag zou zijn als een vijfde van de bevolking niet was uitgemoord en al deze intellectuelen nog zouden leven. Zou het land meer ontwikkeld zijn? Zou er minder armoede zijn?

Tegenvaller

De enige plek die me tegenviel en die ik achteraf wel had willen overslaan was Sihanoukville. Naar de pier toe een straat vol restaurants en bars, een strand vol strandtenten en het centrum had ook niet veel te bieden. Echt een toeristische badplaats, niks authentieks meer aan; ik had wel zonder gekund. Wel de beste en grootste pizza ever daar gegeten trouwens!

Opvallend

Wat verder opviel in Cambodja was het grote aanbod aan westers eten, wat ik eigenlijk wel jammer vond. In Vietnam moest je soms echt op zoek gaan als je een keertje zin had in een hamburger, maar hier serveren ze het overal. De restaurants zijn verder wat duurder dan we gewend waren in Vietnam en maar één keer zat bij ons het ontbijt bij de kamerprijs inbegrepen. Uiteraard is het streetfood wel lekker (en) goedkoop; zo aten we in Battambang elke avond op de nachtmarkt een heerlijk bordje noedels, curry of rijst voor rond de € 5,- totaal, inclusief drankjes.

pizzaaa  dsc02213

Hoogtepunt

Het is lastig om van Cambodja een hoogtepunt te noemen, omdat ik eigenlijk elke plaats wel iets vond hebben. Kampot was heel fijn, omdat het zo’n relaxt plaatsje was. Maar Phnom Penh vond ik ook erg leuk, omdat het wat kleiner en compacter is dan de andere grote steden waar we zijn geweest. Maar ja, het eilandje Koh Rong was natuurlijk ook fantastisch. En Siem Reap, met tempelcomplex Angkor, is ook niet te missen. Zo zie je maar: Cambodja is gewoon een heel fijn reisland!

Ben je al eens in Cambodja geweest? Of zou je er wel eens naartoe willen? Ik ben benieuwd!

dsc02141

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *