10x wat normaal is in Vietnam, maar niet in Nederland

We zijn nu drie weken in Vietnam. Drie weken vol gave dingen, lekker én minder lekker eten, prachtige natuur, vriendelijke mensen, opdringerige verkopers, fijne slaapplekjes, heerlijk weer en vooral genieten! Na de eerste week waren we erg moe, door de jetlag in combinatie met een aantal tours achter elkaar en een aantal slechte nachten. Gelukkig is dat inmiddels allemaal achter ons en gaan we vol energie elke nieuwe dag in.

Tijdens onze reis tot nu toe in Vietnam zijn ons wel een aantal dingen opgevallen. Allereerst dat we allebei Vietnam echt een fantastisch land vinden! Gewoon een heel mooi land, met superlekker eten en hele vriendelijke mensen. Vooraf heb ik verschillende verhalen gehoord over dat de Vietnamezen niet zo hartelijk zouden zijn en de verkopers erg opdringerig en vasthoudend. Misschien juist doordat ik dat verwachtte, viel het me erg mee. Ik vind de mensen hier juist heel erg vriendelijk. Soms kijken ze wat nors, maar als je dan met een grote glimlach naar ze kijkt, verschijnt er meestal een net zo grote glimlach terug. Anders dan in Thailand, hebben we hier ook ervaren dat mensen echt naar ons staren of juist (vooral kinderen) roepen en zwaaien. Vooral in de dorpen waar nog wat minder toeristen komen. Ik kan daar echt van genieten en voel me juist heel welkom dan.

En wat betreft de opdringerige verkopers: ja, die zijn er. Maar in mijn ervaring heb je die overal waar toeristen komen. En mij valt juist op dat ze helemaal niet zo erg doordrammen. Bij een duidelijk ‘No, thank you!’ druipen de meesten wel af. En ik snap ook wel dat ze dit doen; als je zo aan je geld moet komen, zou ik dat zelf waarschijnlijk ook doen.

Ik kan er echt van genieten dat alles zo ontzettend anders is dan thuis; vind het fascinerend dat de cultuur hier zo anders is en dat er zoveel mensen op een manier leven die voor ons verre van normaal is. Om daar een beeld bij te geven volgt hier een rijtje dingen die hier normaal zijn en in Nederland niet.

1 Iedereen heeft een scooter of motorbike

Zoals in Nederland iedereen een fiets heeft, heeft in Vietnam iedereen een scooter of kleine motor. De straten zijn er vol mee en ik schat dat de verhouding auto-scooter zo’n 25-75 is. We hebben zelfs kinderen op scooters zien rijden, dus het wordt er met de paplepel ingegoten.

dsc00093  dsc00159

2 Op die scooter wordt alles, maar dan ook alles vervoerd

Dat past toch niet achterop een scooter? Ja, dat past! Alles past! Je ziet de gekste dingen op een scooter; van wijd uitstekend bouwmateriaal, tot grote pannen eten en zelfs kooien met varkens, kippen of eenden. En hele families trouwens ook; met z’n vieren op de scooter is geen uitzondering, net als kleine kinderen (zonder helm) en zelfs baby’s.

3 Hippe maskertjes

Bijna iedereen op de scooter heeft een maskertje voor de neus en mond. Dat is misschien ook wel logisch, als je ziet hoeveel scooters er rijden; de lucht wordt er niet schoner op. Maar regelmatig zie je ze ook gewoon op straat ermee lopen, in de winkel of zelfs in de trein. De ene heeft daadwerkelijk zo’n doktersmaskertje op, maar de meesten hebben er één in een mooie kleur of leuk design; je ziet ze dan ook overal in de winkels liggen.

4 Je krijgt je eten zodra het klaar is

Ook al betekent dat dat Chris zijn eten al op heeft, voordat mijn eten nog moet komen.

dsc00677

5 Afdingen, afdingen, afdingen

Op alles moet je dus afdingen. Heel irritant, want dat is echt niet mijn ding. Maar ik doe mijn best en wordt er steeds beter in! Al vraag ik me daarna altijd af of het nou écht een fair price was of niet. En vind ik het zielig om voet bij stuk te houden als het gaat om een paar centen. Maar je moet het spelletje meespelen, dat verwachten ze ook.

6 De hele dag rijst

Ontbijten met brood of muesli? Ja, het kan hier wel, maar dat is echt voor de toeristen. De Vietnamezen zelf worden bij van iets met rijst of noodlesoep. En dan ‘s middags en ‘s avonds weer rijst. Kunnen wij ons toch eigenlijk niet voorstellen.

7 Alles gebeurt op straat

Vooral in de grote stad kijk je je ogen uit. Koken, wassen, afwassen, haren knippen, dingen repareren, echt alles gebeurt hier gewoon op de stoep. Bijzonder gezicht.

dsc00680  dsc01189

8 Geen verkeersregels

Nou ja, misschien eentje: wie het grootst is, heeft voorrang. En toeteren, gewoon heel vaak en lang toeteren en hopen dat mensen aan de kant gaan. Niet dat iemand erop reageert, maar toch blijven ze het doen.

9 In de hitte zoveel mogelijk kleren aan

Waar wij als Nederlanders bij de eerste zonnestralen massaal in onze korte broek op het terras zitten, trekken de Vietnamese vrouwen juist zoveel mogelijk aan: alles om de zon niet op hun huid te krijgen. Want hier willen ze juist wit zijn en niet bruin. Dus je ziet vrouwen in lange broek, trui, capuchon op, zelfs handschoenen aan en een masker op het gezicht. Zo complimenteerde een Vietnamese dame mij met “I like your skin” en vond ze het juist een beetje gek dat ik háár huid juist mooi vond. En waar wij bruinende crèmes in de winkel hebben liggen, moet je hier oppassen dat je niet per ongeluk een ‘whitening’ bodylotion koopt.

10 De bus gaat wanneer de bus gaat

Waar de treinen juist verrassend stipt waren (tot nog toe), zijn de bussen dat des te minder. De bus vertrekt wanneer de bus vertrekt. Dus als er gezegd wordt dat de bus om 17.00 uur komt, kan dat ook maar zo 17.30 uur, 18.00 uur of 19.00 uur worden. En je moet nog op tijd zijn ook, want hij kan ook per ongeluk een half uur te vroeg komen. Waar je in Nederland al klaagt over vijf minuten vertraging, hoort het er hier gewoon bij. En vind je het zelfs prima.

dsc00171  dsc01058

En zo zijn er nog tig dingen eigenlijk, maar deze staken er bovenuit voor mij. Ben je ook eerder in Vietnam (of Azië) geweest en is dit herkenbaar?

7 Comments

 1. heeejj schatjes! wat zijn jullie vreselijk aan het genieten! super!!! dank voor alle mooie verhalen!!! en geniet vooral lekker verder!! veel liefs en groetjes van mij.

  1. Dag. Ben net 4 weken in Vietnam geweest en heb nog steeds gemengde gevoelens. Prachtig land, vriendelijke mensen maar wat een plastic troep. Overal in de bewoonde wereld greppels vol met plastic. Verkopers op de kade die de plastic verpakkingen zo de zee in kieperen. Te vies en te vuil voor woorden. Ik denk dat het goed is naast alle mooie plaatjes ook de aanslag op het milieu telkens te vermelden. Ik zou er ook veel voor voelen dit soort landen te boycotten als vakantieland. Ik las dat Vietnam samen met nog drie landen in die regio net zoveel de oceanen vervuilt als de rest van de wereld

 2. Hé wereldreizigers,

  Is het wel zilvervliesrijst 😉
  Wat een geweldig avontuur, geniet ervan en ik ben benieuwd naar jullie volgend verhaal.
  Groetjes Carole

 3. Haha, wat n herkenbare dingen. Veel van wat je beschrijft, herken ik uit India. Vooral dat vervoer van echt alles op n brommertje, dat ontbreken van verkeersregels, en dat enorme getoeter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *