Budget Cambodja: kosten 3 weken backpacken

Cambodja. Een bijzondere bestemming in Zuidoost-Azië. Bijzonder vanwege het grootste religieuze gebouw ter wereld, Angkor Wat, maar ook vanwege de gruwelijkheden die hier plaatsvonden in de jaren 70. Die geschiedenis zie je nog overal in het land terug. Maar gelukkig is Cambodja ook het land van gouden tempels, lieve mensen, prachtige natuur en tropische eilandjes. Ben je benieuwd wat een reis door dit mooie land kost? Wij hielden drie weken lang al onze uitgaven netjes bij!

Budget Cambodja

Natuurlijk kun je een trip door Cambodja zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt, maar als je kijkt naar hoe wij gereisd hebben en wat het ons heeft gekost, kun je een inschatting maken of je minder, hetzelfde of meer kwijt zal zijn. Het scheelt natuurlijk nogal of je graag in luxe hotels slaapt en in westerse restaurants eet of dat je het liefst in een dorm verblijft, met lokaal vervoer reist en geniet van het lekkere streetfood.

Ik heb de kosten in vijf posten onderverdeeld: overnachten, eten/drinken, vervoer, leuke dingen en overig. Per post beschrijf ik hoe wij er gebruik van hebben gemaakt en wat dat ons precies heeft gekost. Helemaal onderaan vind je het totaal van deze reis. Dit is overigens allemaal exclusief het vliegticket naar Cambodja en gaat enkel om de kosten ter plaatse. Ben je benieuwd welke route we aflegden? Lees dan deze blog. We verbleven met z’n tweeën in totaal 20 dagen in Cambodja; we maakten deze reis in oktober 2016.

Budget Cambodja: overnachten

We sliepen voornamelijk in tweepersoonskamers met eigen badkamer in kleinschalige hotels of guesthouses. Ook sliepen we een aantal keer op een slaapzaal in een hostel. Ons doel was altijd om maximaal € 15,- per nacht uit te geven en dit is zo goed als gelukt! Alleen op Koh Rong hebben we iets meer betaald voor een privé bungalow op het strand. Deze was alsnog maar € 18,- per nacht en compenseerde weer met de hostels in Phnom Penh en Kampot van nog geen € 4,- per persoon. Aan overnachten gaven we in totaal € 242,32 uit voor 19 nachten. Dit komt neer op een gemiddelde van € 12,75 per nacht en € 6,38 per persoon.

Budget Cambodja Budget Cambodja

Budget Cambodja: eten/drinken

Het viel me op dat er in Cambodja behoorlijk veel westers eten wordt aangeboden. We hebben hier dan ook zeker een aantal keer gebruik van gemaakt en genoten van een lekkere burger of een goede pizza. Maar we hebben ook vaak zat heerlijk (en goedkoop) op de nachtmarkten gegeten; denk aan een lekker bordje seafood fried rice, verse noedelsoep met dumplings, kip cashew, rijst met sweet/sour saus en natuurlijk veel meer. Ik hou ervan! We haalden regelmatig een heerlijke, verse fruitshake en dronken ook graag ‘s avonds een biertje. In 20 dagen tijd gaven we voor het eten en drinken in Cambodja in totaal € 378,91 uit, wat neerkomt op € 9,47 per persoon per dag.

Budget Cambodja: vervoer

We reisden alles per (mini)bus, wat we regelden bij de vele toeristenkantoortjes in het land. Naar Koh Rong namen we uiteraard de boot en ook huurden we af en toe een tuktuk om de omgeving te verkennen. De bus van Phnom Penh naar Battambang kostte ons nog geen € 9,- per persoon, de boot naar Koh Rong € 18,- per persoon retour en we betaalden € 9,- per persoon voor een tuktuk om de tempels van Angkor te verkennen. De kosten van vervoer zijn exclusief de boot, die we namen vanaf Chau Doc in Vietnam. In totaal gaven we € 137,06 uit aan vervoer, wat neerkomt op € 3,43 per persoon per dag.

Budget Cambodja  Budget Cambodja

Budget Cambodja: leuke dingen/activiteiten

Denk bij deze post aan tours, uitjes en entreegelden. Zo bezochten we o.a. de S-21 gevangenis, de Killing Fields, huurden we snorkelmateriaal, maakten we een tour door Bokor National Park, namen we af en toe een massage, bezochten de Royal Palace in Phnom Penh en deden we uiteraard nog veel meer. Natuurlijk bezochten we ook Angkor Wat. Wij kozen voor een eendaagse pas, die toen nog $ 20,- kostte. Tegenwoordig zijn de prijzen helaas fors verhoogd en betaal je voor datzelfde kaartje nu $ 37,-. In totaal gaven wij voor leuke dingen / activiteiten € 174,91 uit, wat neerkomt op € 4,37 per persoon per dag.

Budget Cambodja  Budget Cambodja

Budget Cambodja: overige kosten

Onder deze post valt alles wat niet in de andere categorieën past. Denk aan de kosten voor het visum (rond de € 30,-), pinkosten, kleding laten wassen, ansichtkaarten, wat geld weggeven aan een bedelaar, een tripje naar de apotheek, etc. Voor het gemak heb ik de souvenirs en kleding hier van afgehaald, aangezien dat voor iedereen persoonlijk is. De totale overige kosten waren € 115,75, wat neerkomt op € 2,89 per persoon per dag.

Wat kost drie weken backpacken in Cambodja?

In totaal waren onze reiskosten in Cambodja € 1048,95 voor twee personen. Dit komt neer op een gemiddeld dagbudget van € 26,54 per persoon. Hiervoor slaap je af en toe in hostels, maar meestal in kleine hotels en guesthouses en eet je voornamelijk in kleine restaurants en op straat, maar geniet je af en toe ook van een goede burger of pizza. Je reist per minibus en huurt af en toe een tuktuk om de omgeving te verkennen. Verder doe je genoeg leuke dingen, bezoek je de hoogtepunten zoals Angkor Wat en de Killing Fields en drink je regelmatig ’s avonds een biertje. Klinkt als een toffe reis, toch?! Ik ben benieuwd, vallen de kosten je mee of tegen?

Budget Cambodja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *