Citytrip: 6x doen in Edinburgh

Hou jij ook van prachtige oude steden om lekker doorheen te slenteren? Met gezellige restaurants en kroegjes, een beetje (lugubere) geschiedenis, genoeg bezienswaardigheden en af en toe een verrassing? Dan is dit de citytrip voor jou. Genoeg te doen in Edinburgh! 

Lees hier het reisverslag van deze citytrip! 

Citytrip Edinburgh

In ongeveer anderhalf uur vlieg je de Noordzee over naar Schotland. Afgelopen maart verbleven wij een lang weekend in Edinburgh en vlogen wij op donderdagavond heen en maandagochtend weer terug. Aangezien wij allebei parttime werken, kostte ons dat (met een beetje slim schuiven) geen vakantiedagen. Fijn, hè?! Bij  Easyjet kun je goedkope vliegtickets scoren en kies je voor een avondvlucht, dan kun je overdag gewoon werken en de volgende dag meteen aan je ontdekkingstocht beginnen. Ideaal! Hier mijn zes tips om te doen in Edinburgh.

1 De binnenstad verkennen

Verken op je gemakje de prachtige, oude binnenstad van Edinburgh. Het meeste is op loopafstand en er is van alles. De straat Royal Mile loopt van het Edinburgh Castle tot aan het Holyrood House Palace (beiden te bezichtigen). Onderweg kom je langs de St. Giles kathedraal, verschillende standbeelden, doedelzakspelers en loop je langs tal van winkeltjes. Er zijn verschillende musea en galerijen in de stad en ook de begraafplaats Greyfriars Kirkyard is een bezoekje waard. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de toegangsprijs van het kasteel best fors vond en het ook niet waard. Enkel het kasteel van de buitenkant bekijken is al mooi genoeg en het uitzicht mag er wezen!

Kasteel Edinburgh  Kasteel Edinburgh

2 Naar het strand!

Het is dat onze Airbnb er vlakbij zat, anders had ik dit niet geweten: Edinburgh heeft gewoon een strand! Met een gezellige boulevard, knusse barretjes en alles wat erbij hoort. Heerlijk! Dus mocht je de drukte van de stad een beetje zat zijn, pak dan de bus richting Portobello Beach en geniet.

3 Doe een Free (Ghost) Tour

In bijna elke grote stad bieden ze dit wel aan, maar dit was de eerste keer dat we er gebruik van maakten. Wij deden een Free Tour van de City Explorers, bestaande uit (internationale) studenten die je rondleiden door de stad en de geschiedenis vertellen. De Ghost Tour is het leukst. Deze vindt ’s avonds plaats, vertelt je de lugubere verhalen uit de Middeleeuwen en eindigt in het donker op de begraafplaats Greyfriars Kirkyard. Aan het eind geef je de gids een fooi (zoveel als je wilt), wat ervoor zorgt dat ze altijd erg hun best doen.

Doen in Edinburgh  Doen in Edinburgh

4 Lekker shoppen

Hoewel ik niet echt heb geshopt, aangezien Chris daar echt een hekel aan heeft, zijn we een heleboel leuke winkels gepasseerd! In Old Town, aan de Royal Mile, heb je vooral souvenirwinkels, maar in New Town kun je heerlijk shoppen en bij het Waverly Station zit het overdekte Waverly Mall. Eigenlijk kom je overal in het centrum wel leuke winkels tegen, van grote merken tot leuke, vintage boetiekjes.

5 Beklim Arthur’s Seat

Dit vond ik echt het hoogtepunt van onze citytrip, letterlijk en figuurlijk! Arthur’s Seat is met 251 meter de hoogste ‘berg’ van Edinburgh. Ik had geen idee dat er ook prachtige groene natuur is in deze grote stad. Een hele fijne afwisseling. In een half uur loop je, soms vrij steil, naar boven en onderweg wordt het uitzicht steeds mooier en mooier. Totdat je bovenop een 360˚ view hebt over de hele stad, de achterliggende bergen en de zee. Geweldig! Langer hiken is overigens ook mogelijk; er zijn genoeg wandelpaden, ook helemaal rondom de berg, om je uren te vermaken.

arthurs seat  doen in edinburgh

6 Proef de whisky’s

Wij zijn er allebei niet heel erg van, maar Edinburgh is natuurlijk wel dé hoofdstad van de whisky! Overal worden dan ook proeverijen aangeboden en de souvenirwinkels staan er vol mee. De stad staat overigens ook bol van de gezellige restaurants, cafés en pubs. Heerlijk om lekker een koud pintje te drinken of een hapje te eten. Alle keukens zijn eigenlijk wel vertegenwoordigd; zo vind je er heerlijke sushi, maar ook geweldige hamburgers en eigenlijk alles wat daar tussenin zit. Genoeg keus!

Uiteraard is er nog meer te doen in Edinburgh, maar dit lijkt me een mooi lijstje om mee te beginnen! Mis je nog dingen? Ik ben benieuwd of je al wel eens in Edinburgh bent geweest en of je dat zou willen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *