My travels: roadtrip door Tsjechië

Omdat we, een soort van onverwacht, in juni 2016 nog twee weken vrij waren besloten we om toch nog even lekker weg te gaan. “Toch nog even”, omdat onze lange reis al over twee maanden begint (“Gaan jullie nou óók nog met vakantie?!”). Maar thuiszitten in de vakantie is echt niks voor ons en als het kan, waarom niet? Wel kozen we bewust voor een goedkoop land dat goed met eigen auto te bereizen viel: Tsjechië it is!

De reis begon vlak over de grens in het plaatsje Děčín, waar we een heel fijn Airbnb appartement hadden geboekt. We gebruiken Airbnb nog niet zo lang (dit is de tweede keer), maar ik ben groot fan! Het is zo fijn om een heerlijk huiselijk plekje te hebben in plaats van zo’n kille hotelkamer. Vanuit hier hebben we Děčín en omgeving verkend. Děčín heeft een kasteel met een fijne tuin eromheen, ook de rozentuin is erg leuk om doorheen te lopen en daar heb je een mooi uitzicht over het dorp. Voor een mooi uitzicht over het kasteel kun je ook (eventueel met auto) de berg ertegenover op, bovenaan vind je een restaurant dat er vanaf beneden uitziet als een klein wit kasteel.

IMG_0121  IMG_0001  IMG_0028  20160621_131203 (1)

Bohemian Switzerland

Het grensplaatsje Hrensko ligt op een kwartiertje rijden en is zeker een bezoek waard! Het gezellige, maar toeristische centrum is de uitvalsbasis voor mooie wandelingen door het Bohemian Switzerland Nationaal Park. Wij deden de hike naar Pravčická Brána, de grootste natuurlijke zandstenen boog in Europa. Het was soms best een aardige klim (het is maar net wat je gewend bent natuurlijk), maar uiteindelijk zeker de moeite waard! Want bovenaan heb je echt een prachtig mooi uitzicht over het hele natuurpark. Aan de ene kant de hoge stenen boog met bosgebied op de achtergrond en op de andere view points kwam je gigantische rotsgebergten tegen. Dan voel je je even heel klein.

Verrassend Praag

Vanaf Děčín reden we door naar het hoogtepunt van onze vakantie: Praag! Hier wilden we allebei altijd al naar toe, maar het was er nog niet van gekomen. Wat is Praag geweldig! Echt, je komt ogen tekort. Van het indrukwekkende astronomisch uurwerk op de muur van het Oude Stadsraadhuis tot het prachtige zicht op de Týnkerk als je voor het eerst het Oudestadsplein op loopt; ik was meteen om! We liepen over de Karelsbrug, bezochten de Praagse burcht met de immense Sint-Vituskathedraal, dronken een drankje op het Wencelausplein met zicht op het Nationaal Museum, slenterden door de Joodse wijk en relaxten op het stadsstrand.

Na Praag reden we nog door naar het dorpje Klatovy in de regio Pilzen, waar verder niet zoveel te beleven viel. Jammer genoeg was het over met het hete weer, maar we hebben lekker door het dorpje geslenterd, op het centrale plein heerlijk gegeten, de kerk en catacomben bezocht en op het terras van het hotel gehangen. Vervolgens gingen we via een nachtje in Duitsland weer naar huis.

IMG_0444  IMG_0289  IMG_0400  IMG_0583  IMG_0308  IMG_0489

Fijn vakantieland

Tsjechië is gewoon een heel fijn vakantieland! Lekker eten, goed voor je budget, mooie plekjes en gemakkelijk aan te rijden vanuit Nederland. Voor Tsjechië heb je een vignet nodig om er te mogen rijden, deze zijn vlak voor de grens verkrijgbaar aan de snelweg. Vooral de pastelkleurige huizen die je overal in alle kleuren ziet, vind ik geweldig. Uit eten gaan is er niet duur; wij betaalden met z’n tweeën meestal rond de € 20,- totaal voor een goed vullend hoofdgerecht en een drankje erbij. Eén keer betaalden we slechts € 12,-. En lekker dat het was! Het valt wel op dat er ontzettend veel pizzeria’s zijn; liefhebbers van Italiaans zitten hier goed! De Tsjechische keuken bevat veel soepen, veel variaties op aardappel en altijd een lekker stuk vlees dat al dan niet zwemt in de jus. Ook valt ons op dat de Tsjechen niet ontzettend vriendelijk zijn. Ook niet perse onaardig, maar echt hartelijk zijn ze niet, tenminste dat is onze ervaring. De meeste Tsjechen spreken overigens wel een woordje Engels of in elk geval Duits, maar soms ook helemaal niet. En dan kan het knap lastig zijn dat je echt niks kunt maken van de taal. Maar met handen en voeten kom je een heel eind. Al met al was het gewoon een hele gave vakantie en hebben we volop genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *