My travels: Siem Reap en Angkor Wat

Oké, misschien had ik ietsje te hoge verwachtingen van Angkor Wat. En dat is gevaarlijk, want dan kunnen dingen nog wel eens tegenvallen. Helaas gebeurde dat voor ons ook. Don’t get me wrong: de tempels van Angkor zijn echt prachtig en het is een absolute must-see voor iedereen die naar Cambodja gaat. Maar ik was gewoon wat minder uit m’n stoel geblazen, wat minder overweldigd dan ik had verwacht of misschien wel gehoopt.

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Het tempelcomplex van Angkor is het grootste ter wereld; gebouwd in de 12e eeuw beslaat het gebied ruim 126 hectares. Voor de Cambodjanen een belangrijke en heilige plaats. Respecteer dit vooral ook en draag kleding die je knieën en schouders bedekken. De belangrijkste tempel Angkor Wat is de grootste en tevens het symbool van Cambodja; niet alleen zie je dit iconische beeld als je bijvoorbeeld googelt op ‘Cambodja’, het staat zelfs op de vlag. Vooral de foto’s van de adembenemende zonsopkomst waar je de contouren van de tempel ziet tegen een felgekleurde roze/oranje achtergrond, zijn supermooi. Dat wilde ik ook zien! En dus ging onze wekker om 4.30 uur om hier getuige van te zijn. Helaas was het ontzettend bewolkt. Was dat even een tegenvaller. Niks geen mooie, roze lucht. In plaats van dat je staat te stuiteren van hoe mooi het is, denk je “Is dit het nou?” en merk je dat je vooral moe bent van het vroege opstaan.

dsc02808  dsc02813

De andere tempels

Verder ga ik niet mopperen! Want het is een ontzettend mooi tempelcomplex. Het is gigantisch en de tempels liggen een aardig eindje bij elkaar uit de buurt. We zagen het sommige mensen op de fiets doen, wij kozen voor een tuktuk, die ons tussen de tempels rondreed. Ideaal! Naast Angkor Wat hebben we nog de oude hoofdstad Angkor Thom bezocht, met als hoogtepunt Wat Bayon, een tempel met grote gezichten in de stenen gebouwd. Heel bijzonder om te zien. Een stuk verderop bezoeken we Ta Prohm, waar de tempel en natuur ongeveer één zijn geworden. Het is een bizar gezicht: bomen lijken uit de tempel te groeien en grote boomwortels omsluiten de met mos bedekte stenen, het lijkt wel uit een sprookje gehaald. Hier is de film Tomb Raider opgenomen, die we nu uiteraard weer een keer terug willen zien.

dsc02929  dsc02915  dsc02953  dsc02989

Na een uurtje of vijf tempels bekijken, vonden we het wel genoeg. Het complex is groot genoeg om je dagen te vermaken, maar we zijn niet zo tempelgek en kozen voor de dagkaart. We hadden de tempels gezien die we graag wilden zien en we waren erg moe van de korte nacht. Het stomme is dat je dan dus al rond 10.30 uur terug bent in het hotel, omdat je zo vroeg bent begonnen. De rest van de dag vulden we met uitrusten, zwemmen, lezen, bloggen, pizza eten aan het zwembad en ‘s avonds het centrum in voor lekker eten en een fijne Khmer massage.

dsc03017  dsc03021

Siem Reap: genoeg te doen!

De perfecte uitvalsbasis om Angkor Wat te bezoeken is het stadje Siem Reap. Met een leuk, gezellig en vooral levendig centrum vol restaurants, bars, streetfood stalletjes, (souvenir)winkels, een nachtmarkt en een heuse pubstreet. De straathoeken staan vol met tuktuks, zodat je om de vijf minuten ‘No, thank you’ moet zeggen, althans in het laagseizoen. We hebben genoten van het streetfood, de fruit shakes en lekkere fried icecream. Je kunt vanuit Siem Reap ook nog tours naar het Tonlé Sap meer boeken, andere tempels in de buurt bekijken, een fiets huren en lekker gaan touren en er zijn een aantal watervallen te bezoeken; genoeg te doen dus!

dsc03027  dsc03040  dsc03076  dsc03042

Hotel aanrader!

Wij hadden een ontzettend fijn hotel, echt een aanrader: Villa Sweet Central Angkor. Fijne kamers, kleinschalig opgezet, mét een heel lekker zwembad (!) én ook nog ontbijt voor nog geen € 15,- per nacht. Dit was voor het eerst dat ontbijt bij de kamerprijs zat inbegrepen en we vonden het ontbijt ook niet per se goedkoop in Cambodja, dus dat scheelde weer! De Japanse eigenaars zijn ook nog eens ontzettend aardig en helpen je waar nodig. Het zit aan een (onverharde) zijstraat vlakbij het centrum. Je zit dus niet in de drukte, maar kunt de drukte wel makkelijk opzoeken. Ideaal!

Siem Reap was ook weer een toffe bestemming op onze reis! De dagen hebben we ook gebruikt om uit te zoeken waar we heen zouden gaan (Maleisië dus!) en om dingen daarvoor te regelen. Ik schrijf dit nu vanuit Kuala Lumpur waar we ontzettend aan het genieten zijn van deze mooie, gave, moderne wereldstad!

dsc03084

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *