My Travels: verslag #3 Nieuw-Zeeland

Het vorige ‘normale’ verslag van onze geweldige droomreis, werd even ruw onderbroken door de zware aardbeving in Nieuw-Zeeland, waar we midden in zaten. In een volgend blog zal ik nog ingaan op hoe alles daarna verlopen is en hoe we uiteindelijk geëvacueerd zijn (we zijn inmiddels veilig en wel in Christchurch). Maar voor nu was er ook nog genoeg leuks tussen Tongariro, waar het vorige blog eindigde, en Kaikoura, waar we de aardbeving meemaakten.

Onderweg naar Tongariro begon het al te regenen en dat hield ook eigenlijk niet op. We sliepen boven op een berg, dat was erg gaaf, maar door de regen had je verder totaal geen uitzicht. Na een koude nacht hoorden we de volgende dag dat de regen zou aanhouden en hielden we het, na een hele korte hike naar een mooie waterval, voor gezien. We besloten er dan maar een reisdag van te maken en in één ruk door te rijden naar Wellington, van waaruit je de overtocht naar het Zuidereiland maakt. Eerlijk gezegd begonnen we de druk een beetje te voelen om naar het Zuidereiland te gaan, omdat we voor dit eiland genoeg tijd wilde hebben. Bovendien komen we nog terug op het Noordereiland (en kunnen we dan misschien de Tongariro Alpine Crossing doen), omdat we vanuit Auckland weer verder vliegen.

dsc04510

Bruisend en gezellig Wellington

Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, was écht een verrassing: wat een leuke stad! Er is ontzettend veel (gratis) te doen, veel is op loopafstand en het ligt aan het water, wat zorgt voor mooie uitzichten. Het nadeel is dat de stad veel regen en wind vangt, maar gelukkig hadden wij na een regenachtig Tongariro een heerlijke zonnige dag in Wellington!

In de stad bezochten we de Beehive, het parlementsgebouw, met een (gratis!) interessante tour, eindigend met een kijkje in het Lagerhuis voor het vragenuurtje met de minister-president. Ook namen we een kijkje in Old St Paul’s, een kerk compleet gemaakt van hout (ook de binnenkant), waar tijdens de eerste wereldoorlog Amerikaanse soldaten werden opgevangen. Verder zagen we Wellington van bovenaf op Mt Victoria, aten lekkere sushi, winkelden we wat in de uitgebreide winkelstraat en sloten af met een heerlijke pizza aan het gezellige Cuba Street.

De trots van de stad is toch wel het nationaal museum Te Papa. Een, wederom gratis, uitgebreid museum met allerlei tentoonstellingen, zoals de natuurhistorie van Nieuw-Zeeland, de Maori, immigratieverhalen, kunst en meer. By far de indrukwekkendste vonden wij de expositie over Gallipolli, een voor de Nieuw-Zeelanders belangrijke slag in de Eerste Wereldoorlog. De gigantische, levensechte beelden maakten de expositie uniek. Hoe dichterbij je kwam, hoe echter het werd, de details waren echt heel goed; je zou haast denken dat ze zo zouden kunnen weglopen.

dsc04523  dsc04527  dsc04596  dsc04566_1

En dan eindelijk het Zuidereiland

Met camper en al reden we de ferry op en na een prachtige oversteek kwamen we aan op de leukste camping ooit! We werden zó vriendelijk opgevangen en kregen zelfs een mandje met twee versgebakken warme muffins als welkom. Hoe lekker is dat?! Verder waren de faciliteiten gewoon heel goed en schoon en de gemeenschappelijke keuken erg gezellig. Op het terrein waren schapen en geiten, waar je bij aankomst een zakje voer voor kreeg, en ook koeien, konijnen en cavia’s. Dwars door de weilanden (met koeien en schrikdraad) was een route aangegeven met rode plastic deksels, die leidde naar een bos met aan het eind van het pad een supermooie waterval. In het bos zaten gloeiwormen! Dus in de avond naar de waterval, zodat je die nog goed kunt zien, daarna even wachten tot het donker wordt en op de terugweg gloeiwormen spotten. En dat was niet moeilijk, ze zaten overal! Ontzettend gaaf gezicht, al die lichtjes.

dsc04678  dsc04693_2

Via Abel Tasman tóch naar de oostkust

Volgens velen één van de hoogtepunten van Nieuw-Zeeland is het Abel Tasman National Park. Daar wilden wij natuurlijk ook graag heen! De prachtige coastal track die je daar kunt lopen, geeft je uitzicht op de mooiste baaien en bergen. Wat dan wel heel fijn is, is als je de route droog kunt lopen. Je raadt het al: er was alleen maar regen! We hebben nog even in Nelson, één van de stadjes voordat je het nationale park in rijdt, gewacht of het weer beter zou worden, maar helaas. Overigens bleek Nelson (waar we helemaal geen stop gepland hadden) een ontzettend leuk stadje te zijn, waar we een beetje doorheen geslenterd zijn en uiteindelijk een ouderwets gezellige kroegavond hadden. Alcohol is hier, vooral in de kroegen, erg duur, dus dat hadden we al een hele tijd niet gedaan; precies wat we nodig hadden na al die regen!

dsc04709  img-20161120-wa0009

Na nog een regenachtige nacht in het hart van het park te hebben doorgebracht, besloten we het anders te gaan doen. Voor de westkust was de hele week regen voorspeld en de oostkust had iets betere vooruitzichten. Dan maar een stukje terug rijden en het rondje Zuidereiland beginnen aan de oostkust. Je raadt het al: de regen werd vermeden, maar we kwamen in een aardbeving terecht! Niet echt een leuk alternatief. Voor die tijd spendeerden we overigens nog een ontzettend leuke dag in het plaatsje Blenheim, midden in de Marlborough Wine Region. Er zijn ongeveer 35 wijngaarden open voor het publiek en je kunt overal een proeverij doen. Wij gingen er drie langs, dronken heerlijke wijn, aten lekkere hapjes en kochten een flesje. Echt heel leuk om te doen!

dsc04737  dsc04753  dsc04769  dsc04785

Na Blenheim stond dus Kaikoura op de planning, via een prachtige route door groene heuvels en langs de kust, waar we zeehonden spotten! We kwamen daar zondagavond aan en maakten een reservering (gelukkig nog geen betaling) voor de volgende dag voor dé activiteit van Kaikoura: whale watching! Helaas ging dat niet door en werden we die avond opgeschrikt door de aardbeving. We zijn heel blij en dankbaar dat we daar nu weg zijn, na een volle week te hebben vastgezeten. Over deze week en over onze evacuatie (twee nachten op een gigantisch marineschip!) verschijnt binnenkort een blog. Op dit moment zijn we in Christchurch en zijn we heel benieuwd naar wat de komende drie weken nog gaan brengen! Eindelijk écht het Zuidereiland ontdekken!

dsc04653

4 Comments

  1. Wat hebben jullie wat meegemaakt zeg. Gelukkig las ik door je Facebookbericht al snel dat jullie veilig waren. Nu begint hopelijk het genieten weer van het prachtige Nieuw Zeeland. Enjoy!

  2. Leuke activiteiten en mooie foto’s…. gelukkig hebben jullie voorafgaand aan de beving een goede week gehad.

    Heel veel plezier op het Zuidereiland!!

    Liefs Geanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *