My Travels: verslag #4 Nieuw-Zeeland

Wat is Nieuw-Zeeland toch een ongelooflijk mooi land! De afgelopen week hebben we weer een aantal belachelijk mooie plekjes ontdekt. Van een felblauwe zee omringt door prachtige groene bergen in Banks Peninsula tot de machtige, met sneeuw en ijs bepakte bergen van Mt Cook National Park en de wegen daar tussenin. Ge-wel-dig!

We zetten onze reis met ons nieuwe campertje voort in Christchurch, waar we gauw doorheen vliegen. Eigenlijk hebben we na deze gekke week gewoon niet zoveel zin in een stad, maar willen we vooral weer omver geblazen worden door de geweldige natuur om zo weer helemaal in de reisstemming te komen. Na een bezoek aan de Cardboard Cathedral (inderdaad voornamelijk gemaakt van karton!), de Botanic Gardens en wat winkels houden we het voor gezien. De stad is na de verwoestende aardbevingen van 2010 en 2011 op veel gebieden nog in de wederopbouw, wat niet echt zorgt voor een gezellige sfeer. Wél gezellig zijn de felgekleurde picknicktafels met omringende foodtrucks en eetstalletjes. Lekkere sushi!

dsc05096  dsc05101

Banks Peninsula

Vlak onder Christchurch, of eigenlijk ernaast, zie je op de kaart een soort uitstulpsel naar de zee: Banks Peninsula. Wat een geweldige plek! Aan het eind van de weg door de Peninsula ligt het dorpje Akaroa, ooit door de Fransen gesticht en daarom nog compleet met Franse straatnamen. Een hele gezellige plek, waar je fijn langs het water kunt lopen of neer kunt ploffen op een terrasje. Wij hadden een stukje verderop een toffe camping gevonden met een mooi uitzicht over de baai en waar je een aantal leuke hikes kon maken. Op de terugweg (Banks Peninsula heeft geen doorgaande weg) namen we de scenic route, over Summit Road, rondom de rand van één van de originele kraters van de vulkaanuitbarstingen waardoor de Peninsula ooit gevormd is. Nou, ‘scenic’ is een understatement. Want, wát een supergave weg was dit! Echt om de paar minuten wil je wéér stoppen voor een foto. Het felblauwe water beneden de prachtige groene bergen; ik kon er geen genoeg van krijgen! Eén van de mooiste routes tot nu toe.

dsc05156  dsc05199

Prachtige meren

We vervolgen onze weg richting het zuiden en rijden landinwaarts richting Lake Tekapo, waar we onder andere de Mount John Walkway lopen. Een gave tocht van anderhalf uur naar de top van de 1000 meter hoge Mount John. Dit klinkt heftiger dan het is: we begonnen op 700 meter hoogte 😉 Het was een prachtig uitzicht met een goed zicht op Lake Tekapo. Vanaf deze hoogte zie je hoe bizar groot het meer eigenlijk is, terwijl je je vanaf de oever kunt verwonderen over de mooie kleuren van het water en de bloeiende lupines (zie bovenste foto). Een stuk verderop vind je het grootste van de drie meren uit deze regio, Lake Pukaki, waar je bij het Visitor Centre (schijnbaar) de beste zalm van de wereld kunt kopen. Wij genoten van een lekker bakje sashimi!

dsc05274  dsc05326

Onze eerste gletsjers!

Vooral in het Zuidereiland heb je een aantal doodlopende wegen, omdat er simpelweg een bergketen in de weg staat om de snelweg verder door te trekken. Gewoonlijk zijn dat plekken waar iets gaafs te zien is, wat het de rit waard maakt. Zo ook naar het Mount Cook National Park. En of dat de moeite waard is! De imposante bergen met een dik pak sneeuw en ijs erbovenop, het lichtgrijze water wat er tussendoor stroomt, de gigantsiche rotsblokken in diezelfde rivier, de kleine watervallen die de bergen afstromen en dan het uitzicht op de hoogste berg van Nieuw-Zeeland: Mount Cook. Met de spitse top een heel gaaf gezicht; nog gaver, omdat de wolken (die vaak voor de top hangen) af en toe nét even wegdreven toen wij er waren. We liepen in het park de Hooker Valley Track van drie uur, waar je drie hangbruggen over gaat voordat je uitkomt bij Hooker Lake met op de achtergrond Mt Cook. Het was voor ons de eerste keer dat we gletsjers zagen, wat de tocht erg bijzonder maakte. Verderop in het park liepen we nog naar Tasman Glacier Lake, waar gigantische ijsschotsen in dreven. Indrukwekkend gezicht!

dsc05368  dsc05350  dsc05384_1  dsc05429  dsc05473  dsc05487

Winkelen in Queenstown

De volgende stop, via de prachtige route door de Lindis Pass, was Queenstown, dé adrenalinehoofdstad van Nieuw-Zeeland. Hier kun je echt alles doen waar je een megakick van krijgt. Laat ik daar nou juist nét altijd ver weg van blijven 😉 Je kunt me niet genoeg geld betalen om van een brug of uit een vliegtuig te springen. Gelukkig is Queenstown ook gewoon een heel gezellig stadje, gelegen aan een gigantisch meer en waar je fijn kunt winkelen en heerlijk kunt eten. En dat is precies wat we daar hebben gedaan. Oh én ontzettend lang in de rij staan bij de iSite (VVV) om iets te boeken wat online niet lukte; ons verblijf en boottocht in Milford Sound. Als het goed is één van de hoogtepunten van het land! We hebben nog heel kort getwijfeld om erheen te gaan, aangezien het een behoorlijk eind omrijden is. Inmiddels kan ik je vertellen: het is de rit meer dan waard! Maar daarover in een volgend blog meer 🙂

dsc05506_1  dsc05520_1

 

2 Comments

 1. Hoi Lieve Herma en Chris,
  Wat een heerlijk gevoel geeft dat om te lezen dat jullie de draad weer opgepakt hebben.
  Overigs een pluim voor Herma, de ellende van de aardbeving heb je op een prachtige manier van je
  afgeschreven,respect daarvoor.
  Nu weer heerlijk doorgaan met genieten,het worden jullie laatste weken dus maak er nog iets mooi´s van.
  Goed Nieuws van de Dignahof. Roos komt morgen weer thuis, zij blij, ik blij, mag ook wel na bijna 9 weken.
  Lieve groeten van Roos en Piet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *