My Travels: zoveel te doen in Taipei!

Taipei. Wát een stad! Ik dacht dat ik niet zo’n stadsmens was, maar toen ik door de straten van Taipei liep merkte ik wel dat ik dat in Nieuw Zeeland heb gemist, zo’n grote wereldstad. Geweldig!

Taipei is écht weer anders dan onze eerder bezochte Aziatische steden. Waar de grote steden in Vietnam, Thailand en Cambodja behoorlijk chaotisch en druk waren (vooral het vele getoeter van scooters), vonden we daarna Kuala Lumpur een verademing. En nu in Taipei is alles eigenlijk nóg meer gestructureerd, zijn er meer rustige plekken (pleinen en parken) in de stad en het is ook erg schoon. Toch is de Aziatische (eet)cultuur onmiskenbaar aanwezig en die combinatie maakt dat ik me alweer helemaal thuis voel hier.

  

Geen Nederlanders!

Wat opvalt is dat er beduidend minder (lees: echt heel weinig) Westerse toeristen rondlopen hier. Het is bijna bijzonder als je er eentje ziet 😉 Uiteraard wel veel Aziatische toeristen, hoewel ik het soms lastig vind om het verschil te zien met locals. Ik was een beetje bang dat ik na het “makkelijke” Nieuw Zeeland moeite zou hebben om weer te wennen aan zo’n andere cultuur. Maar vanaf dag één vind ik het alweer helemaal geweldig en kan ik er zo ontzettend van genieten dat alles hier anders is!

In vergelijking met andere landen in (Zuidoost) Azië is het hier een stuk minder vanzelfsprekend dat mensen ook Engels spreken, wat lastig kan zijn. Dat uit zich vooral in menukaarten met alleen maar Chinese tekens en ook de vele uithangborden zijn allemaal in het Chinees, waardoor je niet van afstand kunt zien of ergens bijvoorbeeld eten of koffie te halen is. Toch hebben we er nog niet écht last van ondervonden en blijkt maar weer dat je met handen en voeten (of een toevallige voorbijganger die spontaan als tolk fungeert) een heel eind komt.

  

Drie dagen Taipei

We nemen drie dagen de tijd om de stad te verkennen. Taipei is ontzettend groot en er is erg veel te doen, zowel in de stad als in de omgeving. Je kunt je er dus met gemak langer dan drie dagen vermaken, maar we komen hier nog terug aan het eind van de reis.

We zien een aantal Memorial Halls, waar significante figuren uit de Taiwanese geschiedenis worden geëerd en maken de wisseling van de erewacht mee. Ook bezoeken we een aantal van de vele tempels in de stad, waaronder de druk met aanbiddende mensen Longshan Tempel en de prachtige Bao’an Tempel, maar ook kom je al lopend genoeg kleinere tempels tegen. Allemaal even prachtig met veel details in de versieringen; vooral de daken zijn erg mooi.

      

We lopen door het winkelgebied van Ximending, rijk aan grote met LED verlichte reclameschermen en pakken de metro naar het gezellige Tamsui aan de rivier in het noorden, waar we genieten van een mooie zonsondergang. We maken zondagochtend een gave dienst mee bij de International Presbyterian Church, bekijken het hoogste gebouw van Taiwan (Taipei 101), eten daar in de food court de lekkerste chicken curry noodle, zien voor het eerst van ons leven reuzenpanda’s in de Taipei Zoo en eten iedere avond op een andere nachtmarkt. Zo! Genoeg te doen hier!

          

Lekker eten op de nachtmarkt

Over nachtmarkten gesproken, ik ben daar echt dol op. Lekker slenteren langs de vele kraampjes, je ogen uitkijken, overal en nergens een lekker hapje scoren en al etend weer verder slenteren. We moesten wel weer even wennen aan al het gekke eten. Op sommige nachtmarkten wist ik echt van 80% van de dingen die ik zag, niet wat ze waren. En ik ben niet zo’n held met gek eten… Misschien is het ook een kwestie van weer even wennen aan Azië, want we gingen nu toch voornamelijk voor dingen die er bekend uitzagen. Gelukkig hebben we nog ruim een week om wat nieuwe dingen te proberen! Wél hebben we al de dumplings en bao (soort bapao broodjes) geprobeerd, waar Taiwan bekend om staat. De gestoomde broodjes zijn gewoon niet zo mijn ding, maar de dumplings zijn superlekker!

 

Ondertussen hebben we Taipei verlaten en schrijf ik dit in de trein onderweg naar Hualien, vanwaar we het Taroko National Park gaan verkennen. De Taroko Gorge schijnt dé natuur bezienswaardigheid te zijn van Taiwan, dus we zijn erg benieuwd! Ik vond Taipei echt een geweldige stad en ben blij dat we er straks nog een paar dagen verblijven; er is nog genoeg te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *