Roadtrip week 1: Praag en Zuidoost-Tsjechië

Weet je wat ik nou zo leuk vind aan een roadtrip? Uiteraard de ultieme vrijheid die deze manier van reizen met zich meeneemt, maar vooral ook dat je van tevoren niet weet waar je precies terecht gaat komen. Zo wisten we eigenlijk alleen zeker dat we de eerste paar nachten in Praag zouden doorbrengen. Daarna hadden we alleen maar vage plannen. Het leek ons tof om het Tatra gebergte te bekijken in Slowakije en ook Krakau en een bezoek aan Auschwitz stond op ons lijstje, voor zover we die hadden. Maar nee, uiteindelijk gaan we de compleet andere kant op!

Eerst naar Praag!

De eerste dagen in Praag waren heerlijk! Vorig jaar zijn we hier voor het eerst geweest en dit is ons zo goed bevallen, dat we besloten om hier onze roadtrip te beginnen. Ook omdat het gewoon lekker makkelijk is dat je de plek al kent en dat het in één dag aan te rijden is. Een superfijne Airbnb dichtbij het openbaar vervoer zorgde dat we ons snel thuis voelden. Het was heerlijk om weer door de straatjes te struinen, over de veel te drukke Karelsbrug te lopen, de verschillende wijken te verkennen en met een drankje neer te ploffen op het gras aan de waterkant. Ons favoriete plekje is het recreatiepark Žluté Lázně aan de rivier de Moldau. Je kunt er allerlei activiteiten doen, zoals beachvolleybal, suppen, tafeltennis en meer. Maar voor ons is het vooral een heerlijke plek om een dagje te hangen; zonnen, zwemmen, eten en drinken. Wat wil je nog meer?!

Praag bezoeken  Praag bezoeken  praag senaat  stadsstrand praag

Iets té rustgevend?

Omdat het plan was om uiteindelijk in Oost-Slowakije uit te komen, boekten we een leuk plekje vlak voor de grens, in de regio Moravië. Een lekker rustgevend plekje, maar uiteindelijk misschien iets té rustgevend? In die zin dat er niet zoveel te beleven viel… Overigens wel één van de beste Airbnb’s ooit! Mét tuin! Onderweg namen we nog een kijkje in de tweede stad van Tsjechië: Brno. Een erg gezellig stadje, met veel winkels, pleintjes en terrasjes en de prachtige kathedraal van St. Petrus en St. Paulus. Leuk voor een middagje!

Zijn we verwend?

De omgeving van Stráni, waar we verbleven, is best mooi, maar heeft ons nou ook weer niet weggeblazen. Wellicht raken we wat verwend? We hebben natuurlijk al best wat supermooie plekken mogen zien, waardoor Tsjechië nu eerlijk gezegd wat tegenvalt. In het noordwesten van het land zit ontzettend mooie natuur (dit hebben we vorig jaar gezien), maar het oosten en zuiden is vooral groen met kleine dorpjes. Op zich mooi, maar niet spectaculair. Desondanks is het natuurlijk erg lekker om vakantie te hebben en niets te hoeven!

Brno    strani  strani

Het nadeel van niks plannen…

De dagen in Stráni vulden we met relaxen in de tuin, rondrijden in de omgeving, wandelen door de dorpjes en genieten van terrasjes. Oh, en het plannen van de komende week. Helaas was het in Slowakije namelijk regenachtig en besloten we iets anders te gaan doen. Het voordeel van niet plannen is dus dat je rekening kunt houden met weersvoorspellingen; het nadeel is echter dat je soms veel tijd kwijt bent aan het zoeken van een volgend plekje. Wat we zochten: een plek op rijafstand met een mooie natuur, het liefst hoge bergen, waar je mooi kunt wandelen. Uiteindelijk na een middagje zoeken (en op een gegeven moment de bijbehorende chagrijnigheid), vond ik in Zuid-Duitsland een supermooi gebergte!

Kleine dorpjes en groene heuvels

Momenteel zitten we in Zuid-Tsjechië, vlakbij het dorpje Dačice, in een pension tussen de bomen. In de buurt is een uitkijktoren, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op de hele omgeving. En ook in het dorpje is gelukkig gezelligheid te vinden in de vorm van een aantal terrasjes. Als je dan uit eten kunt gaan voor rond de € 7,- per persoon, dan word je toch wel heel blij van een vakantie in dit land.

tsjechie  tsjechie

Morgen rijden we door naar ons plekje in Duitsland, vlakbij de Königssee en het Berchtesgaden Nationaal Park. Als je de afbeeldingen op Google ziet, kun je wel raden waarom we erheen gaan! Zin in! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *