Tips: 6x doen in Praag

Wat een verrassend gave stad, Praag! Fijn sfeertje, veel te doen, prachtige oude gebouwen, gezellige pleinen en lekker eten; wat wil je nog meer? In juni 2016 besloten we vrij spontaan om een roadtrip door Tsjechië te doen. In twee weken tijd reden we via Děčín en het nationaal park Bohemian Switzerland naar Praag en van daaruit via de regio Pilzen en het gezellige Duitse Regensburg weer naar huis. Een te gekke roadtrip en zeker een aanrader als je niet zoveel tijd en een klein budget hebt.

We verbleven vier nachten in een heel fijn Airbnb appartement in een rustige wijk, maar toch met genoeg restaurants en winkels om de hoek. De tramhalte was praktisch voor de deur en binnen een kwartier stond je in hartje Praag. Heerlijk! Hieronder mijn zes tips voor een onvergetelijke citytrip 🙂

1 Bekijk het astronomisch uurwerk

Het eerste wat we zagen in Praag nadat we uit de tram stapten, was de Oudestadsraadhuis aan het Oudestadsplein. Aan de muur van het raadhuis kun je het indrukwekkende astronomische uurwerk bewonderen, waar elk uur de figuren van de apostelen tevoorschijn komen. Als het bijna tijd is, merk je dit aan de hoeveelheid toeristen die zich om de klok verzamelen. Het uurwerk geeft vijf soorten tijd aan. Mocht je het interessant vinden, verdiep je dan van tevoren in wat je precies in de klok kunt aflezen.

  

2 Bezoek het Oudestadsplein

Het Oudestadsplein vind ik één van de mooiste plekjes in Praag. Misschien omdat dit het eerste is wat we zagen, of misschien omdat het doordeweeks en dus vrij rustig was. Het is gewoon een prachtig gezicht: zo’n mooi, groot plein met gezellige terrasjes en omringd door een aantal van de mooiste kerken en gebouwen. Behalve het raadhuis zie je ook de St. Nicholaaskerk en mijn persoonlijke favoriet: de Tynkerk. Deze laatste lijkt, met haar bijzondere donkere torentjes, zo uit een soort evil sprookje te zijn geplukt. Fantastisch! Bekijk de kerken vooral ook van binnen en vanaf de toren van het raadhuis heb je een geweldig uitzicht op het plein en de achtergelegen stad.

  

3 De Karelsbrug en de wijk erachter

De Karelsbrug is een feestje om overheen te lopen; om de paar meter staat weer een prachtig beeld, er staan verschillende artiesten klaar om een portret of karikatuur te schilderen en daarbij heb je ook nog eens een geweldig uitzicht op de Praagse burcht. De wijk achter de Karelsbrug is een aanrader om heerlijk rond te struinen, met o.a. de lekkere vibe bij de John Lennon Wall.

 

4 Ontdek de Praagse Burcht

Zeker een aanrader! Wij hebben hier drie uur rondgelopen en ons geen seconde verveeld. Vooral de gigantische Sint-Vituskathedraal is een hoogtepunt en vanaf verschillende punten in de burcht heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Zorg ook dat je om 12.00 uur bij de hoofdingang aan het Burchtplein staat voor het spektakel van de wisseling van de wacht. Erg leuk om te zien. Tip: een plekje aan het hek zorgt voor het beste zicht. Nog een tip: als je de achteringang neemt (tramhalte Prazsky Hrad), loop je het terrein af naar beneden in plaats van omhoog. En nóg een tip: er zijn meerdere plekken op het terrein waar je tickets kunt kopen. Als er dus ergens een lange rij staat, loop door naar een rustiger verkooppunt.

     

5 Praag by night

In de avond verandert Praag in een romantisch tafereel met prachtig uitgelichte kerken en pleinen. Bezoek één van de vele concerten, plof ergens neer in een restaurantje, loop heerlijk langs de rivier om uit te komen bij het Oudestadsplein of loop door naar het Wenceslausplein voor een drankje. Overigens merk je duidelijk het verschil tussen doordeweeks en het weekend. Het wordt dan erg druk en vooral het aantal dronken party people wordt groter. Als het even kan, probeer dan het weekend te vermijden, tenzij je dat juist leuk vindt natuurlijk 😉

  

6 Relax op het stadsstrand

Alle dagen dat we in Praag waren, was het 30 °C en toen was het stadsstrand wel een hele fijne ontdekking! Žluté lázně (what’s in a name) bleek een superleuke plek! Een recreatieterrein op de oever van de Moldau met een strand, een ligweide, allerlei mogelijkheden tot sport, een aantal bars en eettentjes, wat fonteintjes en een plateau om de Moldau in te springen. Het ziet er van de buitenkant wat vreemd uit met grote reclame-uitingen van Hyundai en de naam ‘Hyundai Czech Fan Park’, maar echt, wat een heerlijke plek om in alle rust (er was een apart terrein voor kinderen) te genieten van de zon met een koud drankje in je hand.

 

Talloze winkeltjes, terrasjes en restaurants maken Praag tot een gezellige, levendige stad. In elk straatje zie je wel weer iets moois, alleen de gebouwen zelf al met bijzondere gevels of schilderingen. Ben jij wel eens in Praag geweest? Wat was jouw favoriete plek?

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *