100 dagen op reis, hoe voelt dat nou?

Vandaag zijn we precies 100 dagen op reis! Precies 100 dagen geleden stapten we, ietwat gespannen, het vliegtuig in om een kleine 24 uur later onze droomreis te starten in Hanoi. Wat volgde waren vier onvergetelijke weken in Vietnam, bijna drie weken in het razend interessante Cambodja, op de valreep nog een spontaan reisje van een dag of tien door Maleisië en inmiddels zitten er al ruim vijf weken op in het fantastisch mooie Nieuw Zeeland. We zitten al ver over de helft en jammer genoeg begint het einde zelfs al in zicht te komen. Zo langzamerhand pakken we wat vaker de Lonely Planet van Taiwan erbij om ons voor te bereiden op het laatste deel van de reis.

Langste reis ooit 🙂

Nooit eerder ging ik zo lang op reis (het langste was altijd ongeveer een maand) en ik was van tevoren wel heel benieuwd wat dat zou doen. Hoe voelt dat nou om zo lang op reis te zijn? Veel mensen denken dat reizen hetzelfde is als vakantie vieren. Bij vakantie vieren denk ik aan lekker relaxen en uitrusten van je dagelijkse dingen; je blijft vaak op één plek en doet daarvandaan wel wat uitstapjes, maar je ligt ook lekker aan het strand of zwembad, gaat heerlijk uit eten en let niet al teveel op je geld. Terwijl reizen voor mij betekent dat je een land gaat zien en ervaren, dat je redelijk wat onderweg bent en dus steeds op nieuwe plekken bent en met vier maanden reizen moet ik zeker wel op mijn budget letten. Maar het betekent ook ultieme vrijheid, genieten en even écht weg uit je dagelijkse sleur. Steeds nieuwe dingen zien en onderweg zijn kan af en toe best vermoeiend zijn. Als we ‘moe’ werden van het verplaatsen, zorgden we er altijd voor dat we wat langer ergens bleven hangen en het fijne is dat je daar ook gewoon tijd voor hebt.

dsc03719  dsc01616

En hoe voelt dat?

Mijn gevoel na 100 dagen reizen? Ik vind het fantastisch!! Echt, ik ben hier zo ontzettend van aan het genieten. En natuurlijk is reizen heus niet altijd alleen maar leuk en zijn er mindere momenten, zoals je thuis ook kunt hebben, maar die zijn altijd maar tijdelijke en zorgen er absoluut niet voor dat ik naar huis zou willen. Zelfs in de week na de aardbeving, toen we vast zaten in Kaikoura, zat ik echt nog liever daar dan dat ik naar huis ging.

Laatst had ik een moment dat ik me besefte dat dit hele avontuur binnen drie weken gewoon afgelopen is. Toen ik me voorstelde hoe het zou zijn om weer thuis te zijn (en dan bedoel ik niet als je net thuis bent en iedereen weer ziet, maar het moment dat je dagelijkse leven weer gewoon begint), schrok ik echt van mijn gevoel: het leek me echt vreselijk om weer gewoon thuis te zijn en de sleur in te gaan. Nu probeer ik dat van me af te zetten en vooral aan de dingen te denken waar ik naar uitzie, zoals onze lieve vrienden en familie weer zien, knuffelen met mijn neefjes en nichtjes, een gezellige kroegavond, niet meer ‘s avonds in het donker naar de wc lopen, altijd een lekkere warme douche, weer precies weten hoe alles werkt in het land, uit eten in ons favoriete restaurant en natuurlijk kerst en oud&nieuw vieren.

dsc03846  dsc05977

Oh, die heerlijke vrijheid

Het allerfijnste aan op reis zijn is de vrijheid die je ervaart. Je kunt doen en laten wat je wilt en, op een paar deadlines van vliegtickets na, kun je gaan en staan waar je wilt. Niemand zegt je waar je naartoe moet en als je ergens geen zin in hebt, doe je het gewoon niet. En hoewel ik er naar uit kan kijken dat mijn garderobe weer een normale grootte heeft, is het ergens wel fijn dat je niet lang hoeft na te denken wat je aan moet. Op reis wordt ook pijnlijk duidelijk hoe gehaast en gestrest de Nederlandse samenleving vaak is. Zó fijn om daar eens uit te stappen! En dat smaakt zeker naar meer. Ik durf wel met volle zekerheid te zeggen dat dit niet de laatste keer is dat we lang op reis zijn. Het moet natuurlijk wel kunnen met werk en geld, maar als je iets graag genoeg wilt, geloof ik dat je altijd een manier vindt.

Conclusie: reizen is het mooiste wat er is! We genieten met volle teugen, zélfs als het weer niet meezit, we lang in vliegtuigen of bussen moeten zitten of er ergens alleen maar een koude douche is. We zijn op reis en ik zou niet anders willen!

20160908_152032

2 Comments

  1. Hi,

    Wat een geweldige verhalen weer. Moest mijzelf even bijlezen.
    Fantastisch om te lezen hoe jullie genieten en wat jullie allemaal ondernemen.

    Geniet er nog van en niet denken aan de terugreis dat duurt nog heel veel uren ☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *