My Travels: Hanoi, eerste kennismaking met Vietnam

Inmiddels zijn we al een week in Vietnam; hoog tijd voor een reisverslag! We zijn net terug van een onvergetelijke trip door Halong Bay en Sapa, maar ik zal eerst nog vertellen wat we in Hanoi hebben gedaan.

Hanoi is een drukke, grote Aziatische stad en de hoofdstad van Vietnam. Vooral het verkeer is een behoorlijke chaos en honderden scooters domineren het straatbeeld. Onder luid getoeter probeert iedereen zijn weg te vinden. Je snapt dat dat niet echt lekker binnenkomen is, na een reis van meer dan 24 uur. Toch vind ik Hanoi zo z’n charme hebben, met alle drukte. Je bent wel écht in een ander deel van de wereld en dat is gewoon heel gaaf. De mensen zijn heel vriendelijk en het eten echt superlekker.

DSC00162  DSC00061

De wijk Old Quarter is een beetje het backpackercentrum van Hanoi en bestaat uit een wirwar van straatjes, allemaal gevuld met winkeltjes, tourbureaus, hostels, straatverkopers; je kijkt je ogen uit. Mensen doen de afwas en koken op straat en hang een spiegel aan een muur, zet er een stoel voor en je hebt een kapsalon. Je loopt meer op straat dan op de stoep, omdat de stoep meestal volgebouwd staat met koopwaar, scooters of terrasjes. Die terrasjes bestaan vaak uit lage tafels met kleine plastic krukjes of stoeltjes, wat ik stiekem gewoon heel leuk vind. Op straat rijden auto’s, taxi’s, een soort fietsriksja’s en scooters, heel veel scooters. Al met al een soort gezellige chaos. Het enige waar we op een gegeven moment gek van werden is het eeuwige getoeter. Aangezien er verder niet echt verkeersregels lijken te zijn, is het gewoon gaan waar er plek is en toeteren dat je eraan komt. Best irritant na een tijdje. Vooral Chris vond het na een paar dagen echt genoeg geweest en ik vond het ook wel prima om door te gaan.

DSC00103  DSC00107

Uiteraard hebben we, naast uitrusten, lekker eten en dwalen door de straatjes, ook nog een beetje cultureel gedaan. Zo bezochten we de interessante Hoa Lo Prison, die vroeger door de Fransen gebruikt werd om Vietnamese revolutionairen vast te zetten en later voor Amerikaanse oorlogsgevangenen. Ook het mausoleum van Ho Chi Minh is een bezoek waard, hoewel je veel moeite moet doen om welgeteld één minuut langs meneer Ho te lopen. Het is wel bizar hoe goed hij bewaard is gebleven, het is net een wassen beeld. Verder hebben we de Temple of Literature gezien en de St. Joseph kathedraal; helaas niet van binnen, maar wel bijzonder om ineens een katholieke kerk te zien te midden van Hanoi’s drukte.

DSC00073  DSC00095  DSC00120  DSC00131

Ik vond Hanoi een gave eerste kennismaking met Vietnam. Het eten is er heerlijk, het straatbeeld compleet anders, de mensen vriendelijk en ik had ook verwacht dat de straatverkopers opdringeriger zouden zijn (als je duidelijk “No, thank you” zegt, gaan ze weer weg). We bleven drie nachten in Hanoi en dat was ook echt genoeg. Daarna is het heerlijk om de drukte van de stad achter je te laten en in te ruilen voor de rust en prachtige natuur van Ha Long Bay of Sapa.

Ben jij weleens in Hanoi geweest? Wat vond je ervan?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *