My Travels: verslag #2 Nieuw-Zeeland

Er is alweer een week voorbij sinds ik schreef over onze eerste dagen in Nieuw-Zeeland. De wifi hier is op z’n zachtst gezegd niet om over naar huis te schrijven. Bizar eigenlijk: in Azië hadden we nagenoeg overal waar we sliepen wifi en ook in de meeste restaurants en bars. Hier is dat niet zo gebruikelijk. Dat er op de goedkope of gratis basic campings geen wifi is, vind ik nog wel begrijpelijk, maar waar ik me wel over heb verbaasd is dat áls je op een camping of in een eettentje wifi hebt, het vaak gelimiteerd is en ontzettend traag. Dan is bijvoorbeeld een half uur wifi gratis of een bepaald aantal mb. Maar lang leve de McDonalds! Gratis wifi; snel én onbeperkt! En dus upload ik mijn blogs bij de McDonalds, waar de wifi snel genoeg is om de foto’s in te laden.

De mooiste plekjes!

In de afgelopen week zijn we van het Waipoua Forest met de mega Kauri bomen, via het noordelijkste puntje Cape Reinga aanbeland in het dorpje Paihia in de Bay of Islands. Vervolgens maakten we een behoorlijke reisdag naar Rotorua, vanwaar we via Taupo nu in het Tongoriro Nationaal Park zijn aangekomen en bovenop een berg op een camping staan. We hebben gemerkt dat het beruchte Nieuw-Zeelandse weer inderdaad erg veranderlijk is; het ene moment zit je in je t-shirtje in de zon en het volgende bibber je de camper bijna uit in je dikke trui en jas. Zó handig dat je steeds je huisje bij je hebt en dus ook altijd een trui of jas of andere schoenen aan kunt doen.

dsc03936  dsc03941

Geweldige natuur in het noorden

De kustlijn naar Cape Reinga was fantastisch! Wat een mooie uitzichten onderweg, en ook tijdens de wandeling naar de vuurtoren in het noordelijkste puntje. Daar kijk je uit over het punt waar de Tasmaanse Zee en de Stille Oceaan elkaar ontmoeten; dat zou je duidelijk moeten kunnen zien, maar blijkbaar heb je daar de juiste omstandigheden voor nodig, want wij zagen helaas niets! De volgende stop in de Bay of Islands vonden we iets minder spectaculair. Misschien zijn we verwend, want het is hier echt wel mooi, maar op één of andere manier doet het ons minder. Het zou ook nog kunnen komen omdat we eerder deze reis al de spectaculaire Ha Long Bay zagen in Vietnam; daar kon dit niet tegenop! Wel hebben we lekker gewandeld, wat dorpjes bezocht, van het uitzicht over de baai genoten en heerlijk gerelaxt op de camping.

dsc03978  dsc04019  dsc04030  dsc04044

Bizarre landschappen en nare geurtjes in Rotorua

Rotorua is dé plek waar je bizarre landschappen kunt zien, veroorzaakt door de vulkanische ondergrond van het gebied. Je hebt er ontzettend veel geothermale activiteit, wat zorgt voor bijna buitenaardse uitzichten. Je kunt hier ook meer leren over de cultuur van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. We bezochten Whakarewarewa Village, een Maori dorp wat nog bewoond wordt en waar je kunt zien hoe de Maori hier wonen en juist gebruik maken van alle geothermale activiteit. Zo gebruiken ze het natuurlijke, hete mineraalwater om in te badderen (waar je ook nog eens een heerlijk zachte huid van krijgt) en gebruiken ze het water ook om eten in te koken. Je kunt er traditionele Hangi proeven; gerechten die in een soort kist onder de grond gaan, waardoor het eten gestoomd wordt. Erg interessant allemaal en zeker een bezoek waard!

dsc04150  dsc04186

De bizarste en mooiste kleuren kom je tegen in het Wai-O-tapu Thermal Wonderland, waar het steen hier en daar groen en geel gekleurd is en de bomen rood. De Champagne Pool vond ik zelf het mooist; een groot soort meer met prachtig blauw bubbelend water (deze keer van de koolmonoxide en niet omdat het kookt), waar ontzettend veel stoom vanaf komt. Als de stoom even wegwaait, zie je ineens de intens oranje gekleurde rand in het water, een heel bizar gezicht. Verder heb ik in dit park ook het bizarst gekleurde meer ooit gezien, namelijk bijna fluoriserend groen. Ken je nog die slimey’s van vroeger? Daar leek het op! In het Kuirau Park, ‘gewoon’ een stadspark in Rotorua, kun je overigens gratis de bubbelende modderpoelen, stomende meren en gekleurde bomen zien!

dsc04323  dsc04344  dsc04442  dsc04251

Lekker actief doen!

Als je van (extreme) sporten houdt, kun je in Rotorua je geluk niet op! Wij kozen ervoor om een paar uur een mountainbike te huren en het Redwoods Forest te ontdekken. Mijn broers zullen vast trots op me zijn, aangezien zij fanatiek mountainbiken en dit voor mij de eerste keer was. Het was vermoeiender dan ik dacht! De eerste keer een heuvel op en ik was al buiten adem. Maar verder was het erg gaaf! Lekker heuvels afscheuren, over grote hobbels en door scherpe bochten. Een aantal keer vloog ik bijna van de berg af of tegen een boom aan, maar het ging steeds nét goed!

Watervallen en hot springs in Taupo

Onderweg van Rotorua naar Tongariro National Park maakten we een stop in Taupo; een leuk stadje aan het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Uit dit meer stroomt ook de langste rivier, de Waikato, welke een stukje verderop een smalle doorgang in wordt geduwd, wat zorgt voor een flinke stroomversnelling uitmondend in een tien meter hoge waterval. Niet zo heel hoog, maar het is vooral indrukwekkend omdat het water zo hard naar beneden klettert en het prachtig blauw is. Een stukje van Taupo centrum af, ligt het Spa Thermal Park. Hier vind je een natuurlijke hot spring, in een zijtakje van de grote rivier. Lekker om in het warme water te relaxen en als je een stukje verder loopt in het ineens ijskoude water af te koelen. Let wel, je bent hier niet de enige!

dsc04457  dsc04462  dsc04502  dsc04505

Anderhalf uur rijden onder Taupo ligt het Tongariro National Park, in het midden van het Noordereiland, met als herkenningspunten drie actieve vulkanen, waaronder de berg die gebruikt is als Mount Doom in The Lord Of The Rings. Hier willen we een aantal hikes gaan doen, waarna we doorrijden richting Wellington om dan over een paar dagen de oversteek te maken naar het Zuidereiland; ik ben benieuwd!

dsc04259

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *