Nog één week: waar ik wel/niet naar uitkijk

Over minder dan een week gaat het gebeuren: we stappen in het vliegtuig om vier maanden later pas weer thuis te komen. Nog nooit zijn we zo lang weggeweest en ik heb er superveel zin in! Tegelijkertijd is het natuurlijk ook heel spannend. Nog maar een paar dagen om alles te regelen en ook afscheid nemen begint hier en daar te komen. Vandaag vertel ik waar ik het meest naar uitkijk, maar ook waar ik allemaal tegenop zie.

Waar kijk ik het meest naar uit in onze reis?

Natuurlijk heb ik heel erg veel zin om echt te gaan, deze reis is al jaren een droom van ons en nu wordt deze werkelijkheid. Er zijn dan ook dingen waar ik, sinds we geboekt hebben, ontzettend naar uitkijk. Eigenlijk kan ik de lijst nog veel langer maken, maar ik houd het bij de belangrijkste dingen.

De vrijheid

Reizen betekent voor mij de ultieme vrijheid ervaren. Je moet niks, je kunt zelf bepalen wat je doet, waar je heen gaat en hoe lang je daar blijft. Als we aankomen in Hanoi is daarna de volgende ‘deadline’ om 2 maanden later in Bangkok te zijn. Dat moet wel lukken! Het lijkt me heerlijk om even helemaal uit de dagelijkse sleur en het gehaast te stappen en écht te genieten.

De prachtige natuur

Op reis houdt ik echt van de natuur: wandelen door prachtige gebieden, hiken naar een view point, genieten van uitgestrekte uitzichten die je in Nederland gewoon niet hebt, ik hou ervan. Het meest kijk ik uit naar Sapa en Halong Bay in Vietnam, het noorden van Laos en natuurlijk barst het in Nieuw-Zeeland van de mooie natuur.

P1110714Het lang weg zijn

Ik zei het hierboven al even: dit is de langste periode dat we ooit op reis zijn geweest. Het langste hiervoor was een maand. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit gaat bevallen, al weet ik bijna zeker dat ik het geweldig ga vinden (als het aan mij lag, gingen we veel langer!). En hoe zullen we ervan terugkomen? Zullen we juist vaker langer weg willen of vinden we het wel goed zo?

Het eten

Jaa, het eten in Azië! Ik kan niet wachten om échte Vietnamese loempia’s te proberen! Ik heb er een beetje spijt van dat ik op onze reis door Thailand niet meer verschillende soorten eten heb geprobeerd, maar een beetje veilig ben gebleven bij wat me bekend voor kwam. Deze keer wil ik dat anders doen! Ik zie ons al zitten bij een streetfood stalletje, genietend van een heerlijke lokale maaltijd waar je dan ook nog eens bijna niks voor betaalt. Koud drankje erbij en het is compleet!

P1120712

Camper in Nieuw-Zeeland

In 2012 reisden we een aantal weken met een camper door Amerika. Fantastisch! Van tevoren wist ik niet hoe ik het reizen in een camper zou vinden, het leek me maar een krappe bedoening. Maar niets was minder waar: reizen met een camper is echt geweldig. Je hebt je huisje altijd bij je, hoeft nooit je tas in en uit te pakken,  kunt overal stoppen waar je maar wilt en de hele ervaring is gewoon gaaf. In Nieuw-Zeeland staat er ook een campertje voor ons klaar. Weliswaar een kleiner exemplaar dan in Amerika (daar is alles groot), maar ik kijk er echt naar uit!

Het weer in Azië

Toegegeven, we reizen in het regenseizoen. Maar toch is het lekker warm in Azië en hoef je niet na te denken of je iets korts of langs aan zal trekken. Sowieso houd ik echt van de zon en de zomer! Dus ik kijk er wel naar uit om lekker iedere dag mooi weer te hebben, vooral als het in Nederland winter wordt. Ik ben wel benieuwd hoeveel we gaan merken van het regenseizoen. We gaan het zien!

P1120955

 

Waar zie ik het meest tegenop?

Reizen is natuurlijk heel gaaf, maar niet álles op reis is geweldig. Er zijn ook altijd dingen, die minder leuk zijn. Soms zijn dat dingen die zomaar gebeuren, maar er zijn ook een aantal dingen waar ik van tevoren al tegenop zie.

De vele en lange vluchten

Vliegen is niet echt mijn ding. Ik houd er niet van en wordt er altijd nerveus van. Bij het stijgen en dalen en vooral bij turbulentie. Vreselijk. Ik ben altijd blij als we weer veilig en wel aan de grond staan. Gelukkig ben ik meestal rustig als we eenmaal in de lucht hangen, mits het een rustige vlucht is. Dan vermaak ik me met films, puzzeltjes, boeken en spelletjes en kom ik de tijd wel door. Nu we een lange reis maken, maken we ook meer vluchten. Helaas ook een aantal met één of meerdere stops. Ik zal het nooit echt leuk gaan vinden, maar het is nodig om ergens te komen, dus we gaan er maar voor.

De busritten

Ik hoop dat we ze deze reis maar weinig gaan meemaken: lange busritten over hobbelige wegen, bocht na bocht, met een chauffeur die schijnbaar zelf de trein probeert te halen. Het liefst ook nog langs steile hellingen en afgronden. Juist ja, daar zie ik dus echt tegenop. Het schijnt dat je in noord Laos weinig keus hebt, maar dat zien we tegen die tijd wel. Ik ben in elk geval blij dat ze in Vietnam een spoorwegnet hebben, de trein voelt voor mij toch veiliger dan de bus.

P1110688

Het eten

Oké, het eten staat ook op mijn ‘kijk ik naar uit’ lijstje, maar toch zie ik er stiekem ook een beetje tegenop. In Thailand had ik na vijf dagen rijst of noodles eten echt weer behoefte aan iets westers. Gelukkig is dat op veel plaatsen natuurlijk ook mogelijk. Ook ben ik benieuwd hoe het ons zal vergaan om zoveel mogelijk te koken in de camper of op de camping (om de kosten te drukken) in Nieuw-Zeeland.

De bedden in Azië

In Thailand was het ene bed nog harder dan het andere. Ik ben heel benieuwd of dat ook geldt voor Vietnam, Loas en Cambodja, al heb ik al gelezen dat dat wel zo is. De eerste tijd heb ik daar echt spierpijn van gehad en werd ik best vaak ’s nachts wakker. Maar hopelijk went het in die paar maanden en is het kleine camperbedje daarna ineens fantastisch!

Wat gaan we missen?

In de reizen van een maand, die we hebben gemaakt, heb ik nooit écht iets gemist eigenlijk. Hooguit de Nederlandse supermarkten waar je alles gewoon kent. Ja, en dat je met die boodschappen dan gewoon kunt maken waar je zin in hebt. We hebben er nog wel eens last van dat we rond etenstijd net geen leuk eettentje kunnen vinden of dat we net in een gebied zijn waar weinig te vinden is. Dan heb je op een gegeven moment allebei honger, ben je moe, je kent het wel. Maar ik ben wel benieuwd of we deze trip andere dingen gaan missen.  Niet lullig bedoeld, maar omdat we samen reizen mis ik ons thuis of vrienden/familie meestal niet echt. Misschien wel als we zo lang weggaan.

Ben jij wel eens lang op reis geweest? Herken je je in deze punten of heb je zelf andere aanvullingen? Ik ben benieuwd! 

 

 

8 Comments

  1. Lieve mensen, heel veel plezier, veel genieten, goeie reizen wens ik jullie toe, ik weet niet of ik jullie kan volgen op mijn vakantie adres, maar dat komt dan later wel.
    het allerbeste, hou van jullie, veel liefs en groetjes, Hinke.

  2. Heel veel plezier Chris en Herma!! Ik ben ook benieuwd hoe jullie het gaan hebben maar de reis zal vast vol zitten met mooie, grappige, bijzondere en leuke momenten. Geniet ervan!

  3. Wat een bijzondere reis gaan jullie maken! Ik ben benieuwd naar jullie belevenissen door de verschillende landen en culturen. Geweldig! Veel geluk!

  4. Hoi Herma, Wat leuk dat ik zo een beetje deelgenoot mag zijn van jullie grote reis. Wow, wat schrijf je leuk en wat bouw je op deze manier een leuk naslagwerk op! Ik volg graag verder! Ik wens jullie een fantastische reis toe en hoop vooral dat jullie genieten met een grote G!
    Alle goeds!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *