Terugblik 2 maanden Zuidoost-Azië

Inmiddels genieten we alweer bijna een week van al het fijns dat Nieuw Zeeland te bieden heeft. Je zou bijna vergeten dat we net uit Azië komen! Serieus, het lijkt alweer zo lang geleden. Bizar hoe dat gaat: als je ergens bent lijk je alle tijd van de wereld te hebben, als je dan weer bijna weg moet lijkt het ineens heel snel te zijn gegaan en zodra je daadwerkelijk weg bent is het net of je nooit weg bent geweest. Om de herinnering toch wat meer levend te houden, blik ik vandaag terug naar onze reis door Zuidoost-Azië.

Best wel spannend…

Twee maanden lang reisden we door dit prachtige continent. We startten in Vietnam, volgden onze weg verder door Cambodja en sloten onverwachts af in Maleisië. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het van tevoren best spannend vond. Want hoe zou dat gaan? Twee hele maanden door Azië. Iedere keer een slaapplek zoeken, nieuw eten proberen, helse bustochten overleven, help! En daar komt bij dat ík de kartrekker moet zijn in dit gebied, aangezien Chris gewoon wat minder warm loopt voor dit continent. Maar ik had er natuurlijk ook heel veel zin in en was vooral heel erg benieuwd naar Vietnam en of het echt anders zou zijn dan ons eerder bezochte Thailand.

IMG-20160829-WA0007  dsc01142

…maar zó gaaf!

Zoals altijd als ik me druk maak voor een reis, waren al mijn zorgen voor niks! Want ja, we moesten iedere keer een slaapplek vinden (super simpel via de app van Booking), we aten veel Aziatische en ook nieuwe gerechten (Vietnamees is echt heerlijk) en ja, we overleefden ook pittige busritten. Maar het was zo ontzettend genieten! We hebben hele gave dingen gezien en gedaan, hele lieve mensen ontmoet, heerlijk eten geproefd en vooral het ‘lang op reis zijn’ bevalt uitstekend. Hier kan ik wel aan wennen! Ik vind het dan ook erg lastig om eruit te pikken wat we nou het tofst vonden. Eigenlijk omdat overal wel iets leuks was en er maar weinig plekken waren die tegenvielen. Maar als je me vraagt wat je in een reis door deze landen nou écht moet doen, zit ik uiteraard bomvol tips!

Vietnam

Doe een meerdaagse trekking in Sapa, ga op een cruise door Ha Long Bay, plof neer op de kleine plastic stoeltjes voor een heerlijk maaltje in Hanoi, vergaap je aan de bizar grote grotten in Phong Nha, relax in het stadje en op het strand van Hoi An, stap achterop bij de Easy Riders in Da Lat en snuif geschiedenis in Ho Chi Minh City. Wij vonden Vietnam echt helemaal te gek! Zoveel prachtige natuur en heel veel verscheidenheid, zoveel te doen en te zien, ontzettend makkelijk te bereizen en hele vriendelijke mensen.

dsc00251  dsc00593

Cambodja

In Cambodja vonden we vooral de kleinere plaatsjes zoals Kampot en Battambang erg leuk; tour met een tuktuk door de geweldige omgeving en sta stil bij de gruwelijke geschiedenis van het land. Daarover leer je meer in Phnom Penh, waar je de S-21 gevangenis en Killing Fields bezoekt. Lees vooral het boek ‘First they killed my father’ van Loung Ung om deze trage historie echt tot leven te laten komen. Uiteraard laat je je verrassen door een (hopelijk mooiere dan onze) prachtige zonsopkomst over Angkor Wat en voor ultiem relaxen reis je naar het zuiden en boek je een heerlijke bungalow op een verlaten strand op Koh Rong.

dsc02989  dsc02141

Maleisië

Toen we prompt ruim anderhalve week ‘over’ hadden, besloten we op de valreep naar Maleisië te vliegen. Wat een goede keus! Allebei wisten we maar weinig van het land en dat maakte het misschien wel zo leuk. Het land heeft ons écht verrast! Het is veel moderner, maar toch onmiskenbaar Azië. Prachtig om te zien hoe zoveel verschillende religies hier vreedzaam samenleven. Wel moest ik erg wennen aan hoeveel moslims hier wonen, daardoor vond ik het wel gepast om af en toe op mijn kleding te letten. Als alle vrouwen zo bedekt zijn en er niet veel toeristen rondlopen, voelde ik me toch niet helemaal lekker in mijn korte kleding.

dsc03243  dsc03435

We hebben ‘maar’ drie bestemmingen aangedaan in Maleisië, vanwege de korte tijd. In elf dagen bezochten we wereldstad Kuala Lumpur met de fantastische Petronas Twin Towers, deden we een aantal hikes en keken uit over de theevelden in de Cameron Highlands en verkenden de jungle en de prachtige stranden van Pulau Pangkor. We zouden erheen gaan om even te ‘proeven’ aan het land, maar ik weet genoeg om te zeggen dat ik hier zeker weten meer van wil zien! Vooral Maleisisch Borneo lijkt me geweldig met de jungle en wildlife. Weer eentje voor de bucketlist!

Nu ik er weer aan terugdenk, hebben we echt een fantastische reis achter de rug. En het toffe is dat we nog niet klaar zijn! Helaas zijn we al wel over de helft, maar Nieuw-Zeeland heeft zo ontzettend veel moois te bieden dat de tijd weer even langzaam lijkt te gaan. Heb jij ook wel eens een lange reis gemaakt en hoe heb je dat ervaren? 

dsc03625

4 Comments

 1. Goedemorgen beste Herma & Chris,

  Dank voor dit prachtig verslag, geweldig weer.!
  Als je het zo allemaal in een verslag ziet is het overweldigend en een voorrecht dat je zoveel mooie plekken op deze aarde hebt kunnen bezoeken.
  Die ervaringen en belevenissen nemen niemand meer van jullie af.
  Na een ietwat ” valse start” in Nieuw- Zeeland genieten van dit land, wat een groot verscheidenheid aan natuur heeft. Met de camper kan je gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Zo geweldig en het gaat nog even door hoor.
  Carpe Diem!
  Ik ben ondertussen weer in Nederland, sinds maandagavond en ga vandaag weer aan het werk. De zin moet nog komen, maar zal nog met grote regelmaat even terug denken aan mijn fantastische vakantie. Volgend jaar wil ik proberen om. naar Noord-Korea te gaan….plannen blijven er altijd .
  Veel plezier nog een Haarlemse groet van Anja

  1. We mogen onszelf inderdaad gelukkig prijzen dat we dit allemaal meemaken! En van iedere dag genieten 🙂 Met de camper reizen is inderdaad fantastisch, al is het af en toe nog wel wat te koud. Maar de vrijheid zou ik niet graag inruilen! Jammer dat je reis alweer ten einde is! Gaat toch snel altijd, hè. Succes met werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *