8 tips om te sparen voor je volgende reis

Vaak denk je bij thuiskomst van de ene reis alweer aan je volgende. Tenminste, ik begin altijd alweer weg te dromen zodra ik eraan denk dat ik over een paar dagen weer moet werken en de gewone sleur weer in ga. Hoewel je prima met een klein budget op pad kunt, kun je er niet omheen dat reizen geld kost! Daarom deel ik deze tips om jou te helpen sparen voor je volgende reis. De meeste tips gebruik ik zelf nog steeds, sommige bleken voor mij niet handig. Kijk vooral wat voor jou werkt.  En remember: alle beetjes helpen!

1 Inkomsten en uitgaven bijhouden

Zet je inkomsten en uitgaven eens goed op een rij. Houd dit een maand bij of, als je écht een goed beeld wilt krijgen, meerdere maanden. Op deze manier heb je goed zicht op wat er eigenlijk precies in- en uitgaat en dus ook waar je nog in kunt snijden. Bovendien kun je precies zien hoeveel je kunt sparen per maand en hoe lang je dus nog bezig bent om het geld bij elkaar te krijgen. Excel leent zich hier perfect voor. Toen ik dit zelf deed, kwam ik erachter dat wij eigenlijk vaker dan we dachten buiten de deur aten. Zo zie je maar dat je soms helemaal niet door hebt waar je geld precies naartoe gaat. De moeite waard om eens te onderzoeken!

2 Maandelijks automatisch sparen

Als je weet wat je per maand kunt sparen, is het handig om per maand automatisch een bedrag naar je spaarrekening te laten gaan. Zo reken je jezelf niet rijk door op je betaalrekening te kijken en groeit je spaarrekening gestaag door. Zet extra’s ook vooral direct op je spaarrekening of spreek met jezelf een bedrag af dat je voor iets leuks mag gebruiken en zet de rest dan weg. Bij ING kun je ook een spaardoel aanzetten; je vult in waar je voor spaart en het bedrag en je ziet hoever je bent. Leuk om te zien dat je steeds iets dichterbij komt!

3 Bespaar op reisspullen

Er zijn sommige dingen waar je niet op moet bezuinigen, zoals de aanschaf van goede wandelschoenen of een goede backpack. Probeer de ‘minder belangrijke’ dingen wel wat goedkoper te scoren. Zo komen onze microfiber handdoekjes, lakenzak, opblaasbaar reiskussentjes en wandelsokken bij Xenos vandaan. Prima kwaliteit! Koop ook niet alles wat handig lijkt: zo kan je ‘handige’ afsluitbare zakjes kopen om je kleding te scheiden in je backpack, daar gebruiken wij gewone plastic tasjes voor. Werkt net zo goed.

2014-03-03 11.48.22

4 Doe voordelig boodschappen

Boodschappen zijn altijd een behoorlijke kostenpost, maar gelukkig wel eentje waar je met een beetje slim denken in kunt besparen. Je kunt bijvoorbeeld een planning maken met wat je gaat eten en dan de boodschappen in één keer doen. Dat is voordeliger dan iedere dag boodschappen doen. Op deze manier kun je namelijk bepaalde grotere voordeelverpakkingen aanschaffen, waar je dan meerdere dagen per week iets mee doet. Bovendien is de kans kleiner dat je vaker met honger gaat winkelen en allerlei lekkere, maar onnodige dingen gaat kopen. Ik moet zeggen dat een planning maken mij niet echt lukt, hooguit een paar dagen. Maar ik ken mensen die echt de hele week plannen, of mensen die aan het begin van de week boodschappengeld pinnen en het daarmee doen; kijk wat voor jou werkt.

Doe sowieso je best om aanbiedingen te shoppen. Kook wat er in de aanbieding is en koop niets extra’s wat je anders ook niet zou doen. De truc is juist om dingen die je altijd gebruikt nu goedkoper te kopen, in plaats van die extra’s. Dat geldt voor supermarkten, maar ook winkels als Kruidvat hebben vaak fijne acties voor je verzorgingsproducten. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor voordelige winkels als Lidl en Aldi.

5 Probeer eens een huismerk

Wat ik veel doe is huismerken kopen! Vaak zijn deze net zo prima, maar onderaan de streep voordeliger. Overigens geldt dit niet voor alle merken, soms haalt het huismerk het bij lange na niet bij het A-merk, maar probeer het vooral uit. Zo zwoer ik vroeger echt bij shampoos van A-merken als Andrelon of Herbal Essences. Tegenwoordig koop ik de heerlijk geurende kokosshampoo van Kruidvat eigen merk. Minstens drie keer zo goedkoop en dan zit er nog meer in ook! En guess what? M’n haar wordt er net zo schoon van! En ruikt nog lekker naar kokos ook.

6 Uit eten of zelf koken?

Zoals eerder beschreven, aten wij vaker buiten de deur dan we beseften. Of lieten we eten bezorgen als we geen zin hadden om te koken. Dit soort dingen maken op den duur best een aanslag op je budget. Bovendien komt eten bestellen vaak neer op patat, kebab of pizza, dus erg gezond is het ook niet! Mocht dit voor jou ook een issue zijn, probeer hier dan echt op te letten. Doe bv. voor meerdere dagen boodschappen (plan desnoods wat je de hele week gaat eten), zodat je geen excuus hebt om niet te koken. Wat bij ons ook werkt is om het uit eten te plannen, zodat je er echt naar uit kunt kijken en het wat bijzonderder wordt. Ook kun je natuurlijk kiezen voor een goedkoper restaurant.

Heerlijk uit eten in het dorpje Bali op Kreta.

7 Houd jezelf niet te strak

Tenminste, dat zou voor mij niet werken. Als je niks meer mag, wordt het namelijk een enorme opgave. Als je jezelf af en toe nog trakteert op iets waar jij echt van geniet, blijft het beter vol te houden. Spreek wel met jezelf af hoe vaak en hoeveel je aan zoiets uitgeeft, anders wordt ‘af en toe’ voor je het weet ineens weer iedere week.

8 It’s all about the mindset!

Met een goede mindset kom je een heel eind! Reken bijvoorbeeld uitgaven om in kosten op reis. Zie je een leuk shirtje voor € 25,00? Bedenk dan dat je daarmee een hele dag kunt reizen in Zuidoost-Azië. En voor iets kleins dat ‘maar’ € 5,00 kost, kun je toch alweer een avondje eten met z’n tweeën in Thailand. Baal je af en toe dat je iets heel leuks beter niet kunt doen, omdat je aan het sparen bent? Bedenk je dan heel goed waar je het allemaal voor doet! Zoek mooie foto’s op van je bestemming, duik een Lonely Planet in of lees reisblogs om inspiratie op te doen. Hang de foto’s desnoods ergens op of stel er eentje in als achtergrond op je telefoon. Straks zit je daar echt! En datgene dat je ervoor moest opgeven ben je dan allang vergeten.

Het prachtige Koh Nang Yuan in Thailand om bij weg te dromen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *