Budget Taiwan: kosten 2 weken rondreizen

Staat Taiwan al op jouw bucketlist? Dat was bij ons niet het geval, maar in december 2016 reisden wij tóch een kleine twee weken door dit leuke land. Eigenlijk had ik geen idee wat ik kon verwachten, maar ik moet zeggen: ik werd blij verrast! Lees hier onze live reisverslagen van Taiwan.

Veelzijdig Taiwan

Wat er dan zo leuk is aan Taiwan? Er zijn een aantal prachtige natuurgebieden, de steden zijn ontzettend mooi, de vele Chinese tempels indrukwekkend, het eten heerlijk en de mensen vriendelijk. Taipei alleen al is echt een wereldstad, waar je je met gemak een week vermaakt. Bovendien is het reizen met openbaar vervoer ontzettend goed te doen en zijn de reistijden lekker kort. Zeker als je het vergelijkt met Zuidoost-Azië waar busreizen van een uur of acht meer regel dan uitzondering zijn.

Lees hier 7 redenen waarom Tawain op je bucketlist zou moeten staan.

natuur taiwan  natuur taiwan

Budget Taiwan

Ben je benieuwd aan wat voor budget je moet denken voor een reis door Taiwan? Ik hield twaalf dagen lang alle kosten netjes bij en zet ze hier voor je op een rijtje. Het gaat om de kosten ter plaatse, dus exclusief het vliegticket naar Taipei. In principe heb je voor een reis door Taiwan geen visum nodig, tenminste als je niet langer dan drie maanden gaat. Wel moet je paspoort bij vertrek uit het land langer dan zes maanden geldig zijn. Ik heb de kosten onderverdeeld in slapen, eten en drinken, vervoer, leuke dingen, zoals excursies of entreegelden en overige kosten.

Budget Taiwan: overnachten

Gemiddeld betaalden we rond de € 36,- per overnachting in Taiwan. In Taipei hadden we een Airbnb, waarvan we de derde nacht gratis kregen omdat er bij aankomst iets mis was. Dat scheelde weer in de kosten! Verder sliepen we een paar nachten in een hostel en daarnaast voornamelijk in kleinschalige hotels. In totaal gaven wij voor overnachtingen een bedrag van € 400,06 uit, wat neerkomt op € 36,37 per nacht en € 18,18 per persoon.

budget taiwan  hostel taiwan

Budget Taiwan: eten en drinken

Het eten in Taiwan is echt heel lekker! Hoewel het land behoorlijk gemoderniseerd is en in sommige opzichten een stuk meer westers is dan andere Aziatische landen, zit de Aziatische eetcultuur er behoorlijk in. En dat betekent dus heerlijk genieten van kleine hapjes op de vele nachtmarkten! In iedere stad zijn wel één of meerdere night markets; ik hou ervan! Ontbijt haalden we vaak bij de 7-Eleven en lunchen deden we vaak op straat (hmm, dumplings!) of we haalden een lekker bakje sushi voor € 2,00. Avondeten deden we vrijwel elke avond op de nachtmarkt of een enkele keer in een lekker lokaal restaurantje.

Let wel: in Vietnam betekent een nachtmarkt lekker eten voor een paar euro, in Taiwan betaal je eerder per klein gerechtje een paar euro en zit je dus zo op een tientje per persoon! Voor eten en drinken, o.a. regelmatig de lekkerste (ijs)theetjes, betaalden we in totaal € 330,38, wat neerkomt op € 13,77 per persoon per dag.

budget taiwan  budget taiwan

Budget Taiwan: vervoer

Het openbaar vervoer in Taiwan is erg goed geregeld. De bussen en treinen rijden zowaar op tijd! Er ligt een goed treinnetwerk en ook met de bus reizen is heel comfortabel. Wij reisden aan de oostkant met de trein, in het uiterste zuiden met de bus (daar komt de trein niet) en op de terugweg naar Taipei reisden we in het westen met de high speed rail. Deze trein is beduidend duurder dan de gewone, maar brengt je dan ook in twee uurtjes van de ene kant van het land naar de andere.

Even wat voorbeelden: een dagkaart voor de metro in Taipei kost € 4,20 per persoon, een treinrit van 2,5 uur kost € 8,00 per persoon en de hogesnelheidslijn van Tainan naar Taipei was behoorlijk prijzig met bijna € 40,00 per persoon. In totaal gaven wij voor vervoer in Taiwan € 241,33 uit, wat neerkomt op een dagbudget per persoon van € 10,06.

vervoer taiwan  reis taiwan

Budget Taiwan: leuke dingen

Er zijn een hoop leuke dingen te doen in Taiwan! Een hele hoop is gratis, maar voor sommige dingen zul je toch echt moeten betalen. Zo bezochten we de Taipei Zoo en het fort Tamsui in Taipei, huurden we elektrische scootertjes om het Kenting Nationaal Park te verkennen en bezochten we in Tainan o.a. fort Anping. In totaal gaven wij voor leuke dingen € 45,55 uit, wat neerkomt op € 1,90 per persoon per dag.

Budget Taiwan: overige kosten

Onder overige kosten reken ik bijvoorbeeld pinkosten, een aantal keer het huren van een kluisje op een station (zodat je zonder backpack de stad nog even in kan) en het versturen van een aantal ansichtkaarten. De souvenirs heb ik er voor het gemak uit gehaald, omdat dat voor iedereen persoonlijk is. De overige kosten komen op een totaal van € 17,17, wat neerkomt op € 0,72 per persoon per dag.

Wat kost twaalf dagen backpacken in Taiwan?

Als je net als wij met het openbaar vervoer reist, overnacht in kleinschalige hotels, vooral dineert op de gezellige nachtmarkten, niet iedere avond op een terras zit, maar je biertjes bij de 7-Eleven haalt en af en toe een scootertje huurt, moet je rekening houden met een dagbudget van ruim € 40,00 per persoon. Wij gaven met z’n tweeën in twaalf dagen Taiwan een totaalbedrag van € 1043,49, wat neerkomt op € 43,10 per persoon per dag. Ik ben benieuwd: valt het je mee of valt het je tegen?

4 Comments

  1. Wat houd je je budget netjes bij! Ik ben daar nooit zo goed in.

    Budget vind ik altijd lastig: aan sommige leuke dingen hangt een prijskaartje: soms kies je bewust om meer uit te geven.

    Dat eten ziet er fantastisch uit trouwens.

    1. Haha ja ik vind het gek genoeg leuk om bij te houden! Het wordt wel een sport om op budget te blijven 😉 Maar klopt hoor, soms geef je meer uit als je iets heel graag wil doen. Het eten was inderdaad erg lekker! En supergoedkope sushi 🙂

  2. Leuk te lezen dat meer mensen enthousiast zijn over Taiwan. Ik was er inmiddels 3x en in augustus maak ik een stopover van (net geen) 24 uur in Taipei, daar heb ik nu al zin in. Taiwan is geen echte budgetbestemming vind ik, maar je kunt er voor weinig geld prima overnachten en eten.

    1. Dank je! Ja, ik vond het een geweldige bestemming! En bijzonder om niet zoveel westerse toeristen tegen te komen. Het is inderdaad niet zo goedkoop als bv. Vietnam of Thailand, maar gelukkig is het ook niet duur te noemen! Gaaf dat je er al 3x geweest bent!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *