Kosten: vier weken backpacken door Vietnam

Vietnam is een heerlijk land om doorheen te reizen! Van de prachtige rijstvelden in het noorden tot de bijzondere Mekong delta in het zuiden en alles wat er tussenin zit. Het hele land is één grote aanrader! Maar wat kost het nou om te backpacken door Vietnam? Met welk budget moet je rekening houden? In september 2016 reisden wij vier weken door dit prachtige, veelzijdige land en hield ik alle kosten netjes bij!

Vietnam: de kosten

Natuurlijk kun je een trip door Vietnam zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt, maar als je kijkt naar hoe wij gereisd hebben en wat het ons heeft gekost, kun je een inschatting maken of je minder, hetzelfde of meer kwijt zult zijn. Als je namelijk altijd in luxe hotels slaapt, veel gebruik maakt van binnenlandse vluchten en altijd in westerse restaurants eet ben je natuurlijk meer kwijt dan wanneer je vooral in hostels slaapt, altijd de bus pakt en veel gebruik maakt van het heerlijke streetfood.

Ik heb de kosten in zes posten onderverdeeld: overnachten, eten/drinken, vervoer, leuke dingen, tours en overig. Per post beschrijf ik hoe wij er gebruik van hebben gemaakt en wat dat ons precies heeft gekost. Helemaal onderaan vind je het totaal van deze reis. Dit is overigens allemaal exclusief het vliegticket naar Vietnam en gaat enkel om de kosten ter plaatse. Ben je benieuwd welke route we aflegden? Lees dan dit blog. We verbleven met z’n tweeën in totaal 27 dagen in Vietnam.

Overnachten

Slapen deden we vooral in een kleinschalig hotel, guesthouse, hostel of homestay. Onze goedkoopste accommodatie was in Da Lat, waar we verbleven voor maar € 7,26 voor een tweepersoonskamer en het duurste was in Hanoi voor € 14,63 per nacht. We sliepen 19 nachten (de overige nachten waren inclusief bij een tour of in een nachttrein/bus) voor gemiddeld € 11,13 per nacht voor twee personen, 8 x inclusief ontbijt. Vanzelfsprekend wordt deze post goedkoper wanneer je enkel in hostels slaapt en duurder als je op wat meer luxe gesteld bent.

Totale kosten OVERNACHTEN: € 211,51, wat neerkomt op € 5,57 per persoon per dag.

 

Eten/drinken

Oh, het eten in Vietnam! Alleen al daarvoor zou ik zo weer teruggaan. De lekkerste rijstgerechten, noedels, noedelsoep, curry, broodjes, vers fruit en natuurlijk de échte Vietnamese loempia’s. Heerlijk! We aten afwisselend in restaurantjes, op straat en op de nachtmarkt. In een restaurant aten we meestal voor € 6,- tot € 8,- met z’n tweeën inclusief drinken, maar op de nachtmarkt of bij straatstalletjes kun je al lekker smullen voor € 1,50 tot € 3,00 per persoon. Als je (bijna) alleen streetfood eet, kan deze post dus goedkoper. We zijn niet zo van het feesten, maar deden met enige regelmaat wel ergens een drankje ’s avonds. Ook kochten we regelmatig zo’n lekkere, verse fruit shake.

Totale kosten ETEN/DRINKEN: € 377,89, wat neerkomt op € 7,00 per persoon per dag.

Vervoer

Het openbaar vervoer is erg makkelijk te regelen in Vietnam. We hebben af en toe een taxi gepakt naar een station of hotel, huurden een aantal keer twee fietsen en hebben verder veel per bus gereisd. Zo betaalden we € 6,- per persoon voor de bus van Phong Nha naar Hué en de rit van Da Lat naar Ho Chi Minh City kostte ons € 7,50 per persoon. Het duurste was de nachttrein van Hanoi naar Lao Cai (vanwaar je verder reist naar Sapa) voor ongeveer € 23,- per persoon, enkele reis. Het voordeel is dan wel dat je voor die nacht geen hotel hoeft te betalen.

Totale kosten VERVOER: € 278,37, wat neerkomt op € 5,16 per persoon per dag.

  

Leuke dingen

Hieronder vallen diverse entreegelden, boottochtjes, de grotten in Phong Nha en een te gekke dag met de Da Lat Easy Riders. Om je een beeld te geven (prijzen per persoon): het Hao Lo Prison Museum in Hanoi kostte € 1,20, bootje varen in Trang An € 6,-, de cable cart in Da Lat € 2,85 en entree tot de Cu Chi tunnels € 4,25. Uitschieters in deze post zijn de tour met de Easy Riders (kosten: € 32,- per persoon) en de grotten in Phong Nha (Phong Nha Cave en Paradise Cave inclusief vervoer: € 30,- per persoon).

Totale kosten LEUKE DINGEN: € 189,52, wat neerkomt op € 3,51 per persoon per dag.

Tours

De tours zet ik in een apart post, omdat we in Vietnam een aantal meerdaagse tours hebben gedaan, waar vervoer, eten/drinken en entreegelden bij inbegrepen zaten. In Ha Long Bay deden we een geweldige driedaagse tour voor rond de € 125,- per persoon, in Sapa een tweedaagse trekking bij Sapa Sisters voor € 72,50 per persoon en onze twee dagen en twee nachten in de Mekong Delta kostte € 40,- per persoon. Bij de Mekong Delta Tour moesten we het meeste eten zelf betalen, maar bij de andere tours zat alles inbegrepen.

Totale kosten TOURS: € 477,17, wat neerkomt op € 8,84 per persoon per dag.

 

Overig

En dan zijn er nog de kosten die nergens bij horen. Denk aan pinkosten, visum, souvenirs, was,  items voor persoonlijke verzorging en kleding shoppen. Voor het gemak heb ik onze kosten voor souvenirs en kleding eruit gehaald, aangezien dit voor iedereen persoonlijk is. Iedere keer dat we pinden, kostte ons dat € 2,25, het visum kost je ongeveer € 50,- en je kunt je was laten doen voor ongeveer € 1,- tot € 2,- per kilo.

Totale kosten OVERIG: € 106,27, wat neerkomt op € 1,97 per persoon per dag.

Wat kost vier weken backpacken in Vietnam?

Vier weken backpacken in Vietnam heeft ons in totaal € 1.640,73 gekost. Dit komt neer op € 820,37 per persoon en betekent een dagbudget van € 30,38 per persoon per dag. Hiervoor slaap je dus meestal in een tweepersoonskamer en af en toe in een dorm, eet je afwisselend in lokale restaurantjes en op straat, verplaats je jezelf voornamelijk met de bus, drink je met regelmaat een biertje en doe je een paar gave tours. Ik ben benieuwd; valt het je mee of valt het je tegen?

4 Comments

  1. Valt super goed mee! Ik ga alleen reizen dus ik kan het totaal nog eens ongeveer gedeeld door 2 doen 🙂
    Jullie tips hebben me nog meer zin gegeven om te vertrekken!

    1. Hoi Ellen, ik vond het ook meevallen ja! En het kan dus nog goedkoper als je zou willen. Wij waren natuurlijk samen, dus dan deel je de kosten voor bv. taxi en tweepersoonskamer; je moet dus iets boven de helft gaan zitten. Maar er zijn genoeg gezellige en goedkope hostels in Vietnam! Gaaf dat je heen gaat, heel veel plezier!

  2. Wat tof dat je dat zo hebt bijgehouden. Heb je dat in een schriftje gedaan of een handige app gebruikt? Ik heb wel eens spijt gehad dat ik niet meer kosten en uitgaven heb bijgehouden. Oke, 10 maanden is natuurlijk wel iets anders dan 1 maand. Maar ik vind het persoonlijk altijd leuk om te zien wat een land of plek globaal kost. Dus wie weet ga ik dat voor mijn volgende reis ook bijhouden. Ik vind het overigens best meevallen. Op de een of andere manier trekt Azië mij (nog) niet heel erg. Maar voor het eten zou ik er wel heel graag heen willen. Klinkt heerlijk 😉

    1. Dank je wel, Emma! Ik gebruikte gewoon een Excel bestandje. Vond het inderdaad heel leuk om bij te houden. Ik had bij het maken van een begroting toch het meest aan persoonlijke blogs met uitgaven, daarom wilde ik dat zelf ook graag doen. Bovendien blijf je zo beter op budget 🙂 Heb het onze hele reis van vier maanden bijgehouden! Ben benieuwd waar jouw volgende reis heengaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *